2243 JACKET ASSYMETRISCH VOORPAND & KLEPZAKJES


Voordat u het patroon uit gaat printen, lees alstublieft het meest gestelde vragen hier: http://maatpatronen.nl/mod-p.php?reg=otvet

Zie een vierkant 10cm x 10cm die op de laatste bladzijde van elk patroon getekend - dat is om de schaal van uitgeprinte patroon te controleren. ADVIES: print eerst de laatste pagina uit om zeker te zijn of de printerinstellingen correct zijn.


STOFADVIES: natuurlijke of gemengde kostuumstof. 


JE HEBT VERDER NODIG: vlieseliene; voeringstof; schoudervullingen; 3 knopen. 


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.


NADEN EN ZOMEN: zoom - 2,0CM; mouwzoom – 3,0cm; overige naden - 1,0cm.


LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).


BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!


KNIPPEN:

Basisstof:

1. Middenachterpand - 2x

2. Zijachterpand rechts - 1x

3. Zijachterpand links - 1x

4. Middenvoorpand rechts - 1x

5. Middenvoorpand links - 1x

6. Zijvoorpand rechts - 1x

7. Zijvoorpand links - 1x

8. Onderkraag - 1x

9. Bovenkraag - 1x

10. Voorpandbeleg rechts - 1x

11. Voorpandbeleg links - 1x

12. Mouw - 2x

13. Paspel - 2x

14. Klep - 4x

15. Achterpandbeleg - 1x


Voeringstof:

1. Middenachterpand - 2x

2. Zijachterpand rechts - 1x

3. Zijachterpand links - 1x

4. Middenvoorpand rechts - 1x

5. Middenvoorpand links - 1x

6. Zijvoorpand rechts - 1x

7. Zijvoorpand links - 1x

8. Mouw - 2x

9. Zakdeel groot - 2x

10. Zakdeel klein - 2x


Vlieseline:

1. Middenvoorpand rechts - 1x

2. Middenvoorpand links - 1x

3. Voorpandbeleg rechts - 1x

4. Voorpandbeleg links - 1x

5. Achterpandbeleg - 1x

6. Bovenkraag - 1x

7. Paspel - 2x

8. Klep - 2x


LET OP: delen van het voor- en achterpand die uit de voeringstof worden geknipt, worden verminderd met de breedte van het beleg voorpand en het halsbeleg achterpand.  


WERKBESCHRIJVING:

1. De delen met vlieseline verstevigen. De zoom en de mouwzoom, zakingang, de naad van de mouwgat op het voor- en achterpand ook met vlieseliene strook verstevigen.


2. Middenachter stikken, open persen. Deelnaden van het achterpand sikken, naar midden toe strijken. Verder als een geheel verwerken.


3. Deelnaden van het voorpand sikken, naar midden toe strijken. Verder als een geheel verwerken.


4. Details van de kleppen met de goede kant op elkaar leggen. Buitenrand stikken. De hoekjes van de naadtoeslag netjes schuin afknippen, de kleppen keren, omstrijken.

De markering voor de zakingang aanbrengen. Beplak de achterkant van het pand met vlieseline, 2cm langer en 2cm breder dan de paspel en rond hoekjes af. 

LET OP! Heeft u weinig of geen ervaring met gepassepoileerde zak met klep te maken, maak dan een apart voorbeeld op een oefenstof. 

De reepjes voor paspels knippen en met vlieseline verstevigen. De zakingang vastrijgen.

Geef de H-lijn op de stof aan, let op; de breedte van de H-lijn moet dezelfde breedte als de klep zijn. leg de boven- en onderpastel met de goede kant op je hand n vouw ze 1,5cm om en rijg op 3/4cm door. eventueel persen.

Rijg op 1,0cm vanaf de bovenkant van de klep een rijgdraad. Speld bivenpaspel met de rafels op de goed kant van de stof en tegen de bovenkant H-lijn vast. Stik de rijgdraad (op 3/4cm) precies tot de buitenlijnen van de H-lijn. Vouw het lapje terug en leg de onderpastel tegen de onderkant van de H-lijn en stik deze op dezelfde manier als de bovenpastel vast. Verwijder de rijgdraden van de lapjes.

Leg de rijgdraad van de klep op de stiknaad van de bovenpastel met de stofvouw van de klep naar boven. Stik precies over hetzelfde stiksel waarmee de bovenpastel is vastgestrikt. Stik aan de achterkant van het pand dan zie je het stiksel van de bovenpastel. Verwijder de rijgdraad van de klep.

Controleer aan de achterkant of de stiklijnen even lang zijn en precies evenwijdig lopen, de breedte tussen de twee stiklijnen moet 1,5 cm zijn (2x 3/4cm). Knip de stof aan de achterkant tussen de twee lijnen in tot 2cm voor het einde van de stiksels en vanaf hier precies naar de hoekjes. Houd daarbij de lapjes en de klep aan de achterkant met je vingers goed opzij om inknippen te voorkomen. Keer de lapjes en de klep door de openingsaar achteren. Rijg de paspel blind dicht en pers de naden plaat.

Vouw het pand aan de zijkanten om zodat de kleine driehoekje die naar binnen zijn gevouwen ziet en stik deze op de paspels over de buitenlijnen de H-lijn goed stevig vast.

leg de onderzak aan de achterkant van je pand op de paspels en stik deze op elkaar, aan de achterkant met ronde hoeken, vast. 

leg het pand met de goede kant van de stof boven je neer en vouw het bovenstuk van het pand naar je toe. Nu zie je het stiksel waar bovenpastel vast gestikt is en stik over hetzelfde stiksel heen zodat je niet meer naar boven kunt van de zak. Verwijder alle rijgaren en hal de klep tussen de paspels door naar voren en pers de zak voorzichtig.

De zakdeel van de voering aan de naadtoeslag van de klep van binnen opstikken; de andere aan de naadtoeslag van de onderste paspel stikken. De voering aan elkaar rondom stikken.


5. De schouder- en zijnaden stikken, open persen.


6. De boven- en onderkraag met de goede kant op elkaar leggen, rondom de buitenranden stikken (begin en eindig bij de markering), de hoekjes netjes inknippen. Bij de markering een knipsel geven. De kraag keren, omstrijken.


7. De schoudernaden van het voor- en achterpandbeleg stikken, open persen.


8. Het voorpandbeleg en de jacket met de goede kant aan elkaar leggen, afspelden of vastrijken. De voorste naad vanaf onderkat tot de aanzetnaad van de kraag stikken. Het beleg keren, persen.


9. De bovenkraag aan de halsrand van het beleg stikken, de onderkraag aan de halsrand van de jacket stikken. Rondingen van de naadtoeslag netjes inknippen. De naadtoeslag van de halsrand van de jacket en het beleg van binnen aan elkaar vastzetten.


10. De mouwnaad stikken en open persen. De mouwen volgens de markering inzetten (overruimte van de mouwkop inwerken). Schoudervullingen vastnaaien.


11. De mouwzoom van de jacket en de voering naar binnen omstrijken. 


12. De naden en de figuurnaden van de voering stikken, een opening in de linker  mouwnaad vrij laten, de mouwen inzetten. De voering en de jacket met de goede kant op elkaar leggen, en langs de buiten randen van het voorpandbeleg en ze zoom stikken. 


13. De voering op  de onderkant mouw vaststikken. De jacket door de opening in de mouw keren, de naden van de halsrand aan elkaar vastzetten. 

De jacket keren. De opening in de mouwvoering dichtmaken.


14. Op het rechter voorpand de knoopsgaten volgens markering maken. Op het linker voorpand volgens markering knopen aanzetten.