4021 DAMES SHORT MET BRETELS & VERHOOGDE TAILLE


STOFADVIES: natuurlijke of gemengde jeansstof met toegevoegde elastaan. 


JE HEBT VERDER NODIG: katoenen voeringstof; rits 8,0cm; 8 knopen; 2 gespen 4,0cm breed.


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.


NADEN EN ZOMEN: zakingang van de achterzak -3,5cm; zoom - 4,0cm; overige naden - 1,0cm.


LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT.


BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!


Alle teksten op de patroondelen zijn aan de goede kant aangebracht!


KNIPPEN:

Basisstof:

1. Shortachterpand - 2x

2. Zijachterpand - 2x

3. Middenachterpand - 2

4. Voorpand links - 1x

5. Voorpand rechts - 1x

6. Zijvoorpand - 2x

7. Shortvoorpand links - 1x

8. Shortvoorpand rechts - 1x

9. Shortzijvoorpand - 2x

10. Splitonderslag - 1x

11. Achterzak - 2x

12. Bovenbeleg - 1x

13. Voorpandbeleg links - 1x

14. Voorpandbeleg rechts - 1x

15. Bretel groot - 4x

16. Bretel klein - 2x

17. Gulp - 1xVoeringstof:

1. Zakdeel - 2x


LET OP: verder “dubbelstiken” betekent dat een sierstiksel moet gelegd worden op de goede kant van de stof op afstand 0,1cm en 0,7cm van de naad. 


WERKBESCHRIJVING:


1. Bovenrand van de achterzakken afwerken, naar de verkeerde kant omstrijken en doorstikken. De onderrand en de zijranden van de zakken naar binnen omstrijken. De zakken op het achterpand volgens de markering leggen en opstikken.


2. Het zij— en middenachterpand aan elkaar stikken. De naad afwerken, naar midden toe omstrijken en dubbelstikken. Verder als een detail bewerken. Het achterpand aan het shortachterpand stikken, de naad afwerken, naar bowen toe strijken en dubbelstikken. De middenachternaad stikken, afwerken, naar links strijken en dubbelstikken.


3. De ronde naad van shortzijvoorpand afwerken. Het shortzijvoorpand met de verkeerde kant op de goede kant van de zakdeel (voering) leggen en volgens markering stikken. Verder als een detail bewerken. De zakdeel van de voering op het voorpand van de broek met de goede kant op elkaar leggen en langs de zakingang stikken. In de afgeronde naden netjes knipjes geven, de voering naar de verkeerde kant keren, de naden op de zakingang dubbelstikken en platstrijken. De voering van de zakdeel dubbelvouwen. Ondernaad van de zakdeel stikken en afwerken. De zak langs de boven- en de zijkant van het voorpand van de short afspelden of vastrijgen. 


4. De buitennaad van de gulp afwerken. De gulp aan het rechter stortvoorpand stikken. De kruisnaad op het voorpand stikken - begin bij de gulp naad. De naad netjes bij de hoekje inknippen, afwerken en naar rechts omstrijken. De gulp naar de verkeerde kant omstrijken. De rits aan de middennaad van het linker stortvoorpand volgens markering afspelden (of vastrijgen) en doorstikken. De splitonderslag met de goede kant naar binnen door de lengte dubbelvouwen. De onderste korte en de lange zijnaad stikken, de hoekje netjes schuin afknippen, keren, omstrijken. De open naad van de splitonderslag stikken, afwerken. De splitonderslag aan de inzetnaad van de rits op het linker voorpand stikken. De rechter ritsband aan de gulp op het rechter shortvoorpand stikken. Op het rechter voorpand van de broek volgens markering op de goede kant een dubbele stiksel maken. Op de goede kant van de broek op de onderste kant van de ritssluiting met een dubbel stiksel afhechten (heen en terug stikken). De onderste naden van de gulp en de splitonderslag van binnenkant aan elkaar vastzetten.


5. Het middenvoorpand aan het zijvoorpand stikken, de naad afwerken, naar midden toe strijken, dubbelstikken. De buitenrand van het voorpandbeleg afwerken, naar binnen omstrijken, doorstikken. Het voorpandbeleg aan het voorpand stikken - begin bij de onderste inzetnaad en eindig op 5,0cm afstaand van de bovennaad. Details keren, de naad naar het beleg toe omstrijken. Het voorpand aan het stortvoorpand stikken - LET OP - stik het beleg NIET MEE! De naad afwerken, naar boven toe strijken. Het beleg naar verkeerde kant keren en de onderste naad naar binnen omstrijken, in inzetnaad smal stikken. Op de goede kant dubbelstikkken.


6. De zijnaden stikken, afwerken, naar achter omstrijken. 


7. De binnennaad van de shortpijp stikken, afwerken, naar achter omstrijken. 


8. De onderste naad van het beleg afwerken, naar binnen omstrijken, doorstikken. Het beleg en de short met de goede kant op elkaar leggen (de zijnaden van het beleg op de apennaden van het voorpand beleg) en rondom de bovenste rand, hoekjes en de naden van het voorpandbeleg stikken. De hoekjes van de naad netjes schuin afknippen en bij de binnenhoekjes netjes knipsel geven. Het beleg, keren, omstrijken. Op de middennaad en de bovenste naad van de short op afstand van 0,2cm van de rand een sierstiksel maken. Het beleg van binnen aan het voorpandbeleg en op zijnaden vastzetten.


9. De zoom 1,0cm naar binnen omstrijken en 3,0cm ingeslagen doorstikken.


10. De kleine bretel met de goede kant naar binnen door de lengte dubbelvouwen, rondom stikken (een kleine opening van 5,0cm in de naad laten). De hoekjes netjes schuin afknippen, detail keren, omstrijken, opening met de hand dicht stikken. Rondom op afstand van 0,2cm van de rand een sierstiksel maken. De buitenkant van de kleine bretel door de gesp rijgen en vast stikken.


11. Details van de grote bretel (links en rechts) met de goede kant op elkaar leggen en de buitennaad stikken - begin en eindig je stiksel bij de middenachternaad. De hoekjes van de naad netjes schuin afknippen, bretel keren, omstrijken. De middenachternaad van de binnenste delen van de bretel stikken. De naad openstrijken. Op de buitenste delen van de bretel linker naad in de rechter naad naar binnen vouwen (let op de middennaad) en ingeslagen smal stikken. Rondom bretel op afstand van 0,2cm van de rand een sierstiksel maken. 


12. De knoopsgaten volgens markering op de bretel en de short maken, knopen zetten.