4803 LANGE MANTEL MET GROTE KRAAG EN OPGESTIKTE ZAKKEN

 

STOFADVIES: natuurlijke of gemengde mantelstof. 

 

JE HEBT VERDER NODIG: vlieseline; 5 knopen; voeringstof; schoudervullingen. 

 

ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.

 

NADEN EN ZOMEN: zoom en de mouwzoom – 3,0cm; bovennaad van de zak - 2,0cm; overige naden – 1,0cm.

 

LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).

 

BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!

 

KNIPPEN:

Basisstof:

1. Middenachterpand – 2x

2. Zijachterpand – 2x

3. Middenvoorpand – 2x

4. Zijvoorpand – 2x

5. Bovenkraag - 1x

6. Onderkraag - 1x

7. Bovenmouw – 2x

8. Ondermouw – 2x

9. Voorpandbeleg – 2x

10. Achterpandbeleg – 1x

11. Zak - 2x

12. Ceintuur - 1x


Voeringstof:

1. Middenachterpand – 2x

2. Zijachterpand – 2x

3. Middenvoorpand – 2x

4. Zijvoorpand – 2x

5. Bovenmouw – 2x

6. Ondermouw – 2x

7. Sluitbies - 2x

 

VLIESELINE:

1. Middenvoorpand  – 2x

2. Voorpandbeleg – 2x

3. Bovenkraag - 1x

4. Achterpandbeleg - 1x

5. Paspel - 1x


LET OP: delen van het voor- en achterpand die uit de voeringstof worden geknipt, worden verminderd met de breedte van het beleg voorpand en het halsbeleg achterpand.  

 

 

WERKBESCHRIJVING:

 

1. Details met vleseline  verstevigen. Op de mouwzoom en de onderzoom een strook vlieseline van 1,0cm breed plakken.

 

2.  De deelnaden op het achterpand stikken, de naden naar midden toe strijken. De middenachternaad stikken, openstrijken.

 

3.  De deelnaden van het voorpand stikken, de rondingen van de naad netjes inknippen, de naden openstrijken.

 

4. De zaak rondom afwerken. De bovennaad naar binnen vouwen, doorstikken. De naden van de zaak naar binnen vouwen, omstrijken. De zakken op het voorpand volgens markering bevestigen. 


5. De schouder- en zijnaden stikken, openstrijken.


6. Op de goede kant van het rechter voorpandbeleg de ingang van de binnensluiting aangeven. Dat zijn drie lijnen: de eerste lijn is parallel van de rand van het beleg op afstand 1,5cm (exl. de naad). De tweede en derde lijn zijn de hoogste en de laagste punt van de binnensluiting. Een del van de paspel met de goede kant op de goede kant van het beleg leggen - een lange kant aan de aangegeven ingang van de binnensluiting plaatsen (afspelden of vastrijgen) en op afstaand van de o,5cm stikken ( Het stiksel eindigt bij de korte markeerlijnen ). De tweede del van de paspel met de goede kant op de goede kant van het beleg leggen - een lange kant aan de aangegeven ingang van de binnensluiting van andere kant plaatsen (afspelden of vastrijgen) en op afstaand van de o,5cm stikken ( Het stiksel eindigt bij de korte markeerlijnen ). Chek van de binnenkat of je stiksel parallel zijn. De binnensluiting ingang doorknippen. 1-1.5 cm van de uiteinden van de ingang schuine knipjes maken. Door deze opening twee paspellen naar de verkeerde kant vouwen. Aan de verkeerde kant de uiteinden van de paspel langs de buitenkant van de driehoekjes met een dubbel stiksel afhechten (heen en terug stikken). De paspel omstrijken. Op de goede kant een stiksel in de aanzetnaad van de paspel maken. De deel van de paspel die op de verkeerde kant naar de buitenrand op het beleg ligt op afstand van 1,0cm van de aanzetnaad stikken. De knoopsgaten op het beleg volgens markering maken (in een keer met de paspel). De hoekjes van de paspel op de binnenkant strijken en vastzetten ((heen en terug stikken). De zijkanten van de paspellen aan elkaar stikken. Tussen elk paar van de knoopsgaten de sluitingsingang vaststikken.


7. De boven- en onderkraag met de goede kant op elkaar leggen, rondom de buitenranden stikken (begin en pijnig bij de markering), de hoekjes netjes inknippen. Bij de markering een knipsel geven. De kraag keren, omstrijken.


8. De schoudernaden van het beleg stikken, openstrijken. 


9. Ze zoom van de mantel naar binnen omstrijken. Het beleg met de jacket met de goede kant aan elkaar leggen, langs halsrand, voorpand en onderste hoek stikken ( begin en eindig op 1,5cm tot de naad van het voorpandbeleg). De hoekjes netjes inknippen, het beleg keren, plaatstrijken.


10. De onderkraag aan de halsrand van de jas stikken,strijken. De bovenkraag aan het beleg stikken, strijken. De naden van binnen aan elkaar vastzetten.


11. De achternaad van de mouw stikken en openstrijken. De onderrand van de mouw naar binnen omstrijken. De voornaad van de mouw stikken en openstrijken. De mouwen volgens de markering inzetten. Schoudervullingen vastnaaien.


12. De naden en de figuurnaden van de voering stikken, een opening in de rechter voorste mouwnaad vrij laten, de mouwen inzetten. De voering en de mantel met de goede kant op elkaar leggen, en langs de buiten randen van het voorpandbeleg en ze zoom stikken. 


13. De voering op  de onderkant mouw vaststikken. De mantel door de opening in de mouw keren, de naden van de halsrand aan elkaar vastzetten. De opening in de mouwvoering dichtmaken.


14. Het rechter voorpand op de goede kant volgens markering in een keer met het beleg stikken. Op het linker voorpand volgens markering knopen aanzetten.


15. De ceintuur in de lengte met de goede kant naar binnen dubbelvouwen en stikken, een opening voor het keren vrijlaten. De ceintuur keren, de opening dichtmaken.