4809 BLOUSE MET GEPLOOIDE VOORPAS


STOFADVIES: natuurlijke of gemengde blousestof. 


JE HEBT VERDER NODIG: vlieseline; 8 knopen.


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.


NADEN EN ZOMEN: zoom & mouwzoom - 2,0cm; overige naden - 1,0cm.


LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT(vergeet dubbele en symmetrische delen niet).


BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!KNIPPEN:

Basisstof:

1. Achterpand - 1x

2. Voorpand - 1x aan de stofvouw

3. Voorpandinzet - 2x

4. Opstaande kraag - 2x

5. Sluitbies lang - 1x

6. Sluitbies kort - 1x

7. Sluitbies links - 1x

8. Mouw - 2x

9. Paatje - 2x


Vlieseline 

1. Sluitbies lang - 1x

2. Sluitbies links - 1x


WERKBESCHRIJVING:


1. De delen met vlieseline verstevigen.


2. De figuurnaden op het achterpand stikken, afwerken, naar midden toe strijken. De coupenaden op het voorpand stikken, afwerken, naar boven toe strijken.


3. De plooien op het voorpandinzet volgens markering vouwen, doorstikken, omstrijken. Knip een papieren sjabloon met de naadtoeslag voor de voorpandinzet. Leg de sjabloon boven de voorpandinzet en knip de rest van de stof af.


4. Sluitbies afwerken:

Linker voorpas: linker sluitbies met de goede kant naar buiten door de lengte dubbelvouwen, omstrijken. De buitendeel van de sluitbies aan de linker voorpas stikken, de naad naar de sluitbies toe strijken. De binnenste deel van de sluitbies ingeslagen aan de aanzetnaad van binnen smal stikken.


Rechter voorpas: de korte en de lange sluitbies met de goede kant aan elkaar leggen, de binnennaad stikken. Begin en eindig je stiksel bij de aangegeven  naad markering. Detail keren, omstrijken. Op de verkeerde kant van de voorpas de korte deel van de sluitbies stikken, de naad naar de sluitbies toe strijken.


De rechter voorpas met de verkeerde kant aan de goede kant van de linker voorpas volgens markering leggen. Onderste kant van de linker en rechter sluitbies aan elkaar vastzetten - LET OP: bovenste deel van de sluitbies vrij laten.

De voorpas aan het voorpand stikken, de naad afwerken, naar het voorpand toe strijken. Van de toeslag van de bovenste sluitbies een driehoekje vormen en naar binnen omstrijken. De bovenste sluitbies in twee etappen opstikken: eerst op de voorpas (LET OP: de linker voorpas vrij laten); daarna driehoekje op het voorpand stikken.


5. Kraagdelen met de goede kant op elkaar leggen, bij de buitenranden stikken (begin en eindig bij de aanzetnaad), rondingen bijknippen. Keren, omstrijken.


6. De schouder- en zijnaden stikken, afwerken, naar achter omstrijken.


7. De buitendeel van de opstaande kraag aan de halsrand stikken, de naden netjes inknippen en naar de sluitbies toe strijken. De naad van de buitendeel van de opstaande krag 1,0cm naar binnen vouwen, aan de inzet naad smal stikken.


8. De paatje door de lengte met de goede kant naar binnen vouwen, rondom een korte en een lange kant stikken. Hoekjes netjes afknippen, keren, omstrijken. Open naad afwerken. De paatje volgens de markering aan de binnenkant van de mouw zetten.


9. De mouwnaad stikken, afwerken, naar achter toe strijken. De kop van de mouw licht rimpelen, met de hand of gebruik een speciaal rimpelvoetje voor je naaimachine. De mouw in de mouwgat zetten, rimpels netjes verdelen, de naad afwerken, omstrijken.


10. De zoom en de mouwzoom van de blouse twee keer 1,0cm ingeslagen omstrijken en doorstikken.


11. Op de rechter sluitbies en op de paatjes knoopsgaten volgens markering maken, op de linker sluitbies en op de mouw de knopen volgens markering zetten.