4810 VALSE OMSLAGJURK 


STOFADVIES: natuurlijke of gemengde jurkstof van twee passende of contrasterende kleuren; sierstof. 


JE HEBT VERDER NODIG: vlieseliene; blinde rits; 2 luvers.


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.


NADEN EN ZOMEN: zoom - 2,0cm; splitnaad - 6,0cm; overige naden - 1,0cm.


LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT(vergeet dubbele en symmetrische delen niet).


BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!KNIPPEN:

Basisstof 1:

1. Middenachterpand - 2x 

2. Zijachterpand - 2x 

3. Middenomslag - 2x

4. Zijomslag - 2x

5. Losse ondervoorpand - 2x

6. Bovenmouw - 2x

7. Ondermouw - 2x

8. Achterpandbeleg - 2x

9. Voorpandbeleg - 1x

10. Omslagbeleg - 2x


Basisstof 2:

1. Middenvoorpand - 1x aan de stofvouw

2. Zijvoorpand - 2x 

3. Ceintuur - 1x


Sierstof:

1. Kraag - 4x 

2. Manchetten - 2x

Vlieseliene:

1. Achterpandbeleg - 2x

2. Voorpandbeleg - 2x

3. Omslagbeleg - 2x


WERKBESCHRIJVING:


1. De delen met vlieseliene verstevigen. 


2. De deelnaden op het achterpand stikken, afwerken, naar midden strijken. Verder als een detail bewerken.


3. Bij het linkerdeel van het onderachterpand 5 cm langs de verticale splitrand afknippen. Het splitbeleg met vlieseline verstevigen op de verkeerde kant van beide achterpanden. Op de goede kant de lijn van de middenachternaad (de vouwlijn van de split) aangeven. Het linkerdeel langs de vouwlijn van de split omstrijken, op het rechterdeel alleen de naadtoeslag langs de splitrand (6,0cm) naar binnen omstrijken. Beide delen langs de middenachternaad op elkaar leggen en bij de bovenrand van de split vastmaken. De middenachternaad afwerken (elk deel apart). De naden van de split afwerken. De middenachternaad stikken vanaf de halsrand tot de eerste inzetteken voor de rits en vanaf de onderste inzetteken  tot de hoek van de split. De naadtoeslag van de split op het rechterdeel bij de hoek schuin inknippen. De middenachternaad openstrijken, de naden van de split omstrijken. De split op de goede kant schuin doorstikken, daarbij de onderslag mee vaststikken. Blinde rits inzetten.


4. De deelnaden op het voorpand stikken, afwerken, naar midden strijken. Verder als een detail bewerken. De deelnaden op het omslag stikken, afwerken, naar midden strijken. Verder als een detail bewerken. Onderste deel van het omslag aan de bovenste stikken, de naad afwerken, naar boven omstrijken. verder als een detail bewerken.


5. De delen van de kraag met de goede kant op elkaar leggen, rondom middelste korte en een lange buitennaad stikken, de hoekjes netjes schuin afknippen, keren, omstrijken. 


6. Buitenrand van het voorpandbeleg afwerken. De jurk en beleg met de goede kant aan elkaar leggen, daartussen de kraag volgend markering bevestigen; rondom de halsrand stikken, de naad netjes inknippen, keren, plaat strijken.


7. Buitenrand van de omslagbeleg afwerken. De omslag en beleg met de goede kant aan elkaar leggen, buitenrand stikken, de naad netjes inknippen, keren, plaat strijken.


8. De zoom van de omslag en het voorpand afwerken, naar binnen omstrijken, blindstikken. De omslag met de verkeerde kant op de goede kant van de jurk volgens markering leggen, op de zijnaden en de mouwgatnaad afspelden of vastrijgen. verder als een detail bewerken.


9. Buitenrand van het achterpandbeleg afwerken. De jurk en beleg met de goede kant aan elkaar leggen, de halsrand tot de schoudernaad markering stikken, de naad netjes inknippen, keren, plaat strijken.


10. De schoudernaden van de jurk en het beleg stikken (LET OP: bevestig de schoudernaad van het voorpand tussen achterpand en achterpandbeleg), afwerken, naar achter strijken. Het beleg aan de schoudernaad en aan de ritsband vastzetten.


11. de zoom van het achterpand afwerken. De zijnaden stikken, afwerken, naar achter omstrijken. De zoom van het achterpand naar binnen omstrijken, blindzoom stikken.


12. De voorste en de achterste mouwnaad stikken, afwerken, strijken. De mouw in de mouwgat zetten (let op markering). De naad afwerken, omstrijken.


13. De korte naden van de manchetten stikken, openstrijken. De manchetten door de lengte met de goede kant naar buiten dubbelvouwen, omstrijken. De buitendeel van de manchetten en de mouw met de goede kant op elkaar leggen, doorstikken. De manchetten keren, de naad naar de manchetten toe omstrijken. De binnenste deel van de manchetten ingeslagen in de aanzetnaad smal stikken.


14. De ceintuur met de goede kant naar binnen door de lengte vouwen, lands twee korte en een lange randen stikken (in de lange naad een opening vrij laten). De ceintuur keren, de opening met de hand blindstikken, omstrijken.


15. De luiers volgens markering op de omslag zetten.