4813 JURK MET VLINDERMOUW

 

STOFADVIES: natuurlijke of gemengde jurkstof. 

 

JE HEBT VERDER NODIG: vlieseline; blinde rits; 5 knopen. 

 

ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.

 

NADEN EN ZOMEN: zoom & de mouwzoom – 2,0cm; splitnaad - 6,0cm; overige naden – 1,0cm.

 

LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).

 

BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!

 

KNIPPEN:

Basisstof:

1. Middenachterpand – 2x

2. Zijachterpand – 2x

3. Middenvoorpand – 2x

4. Zijvoorpand - 2x

5. Ondervoorpand - 1x aan de stofvouw

6. Onderachterpand - 2x

7. Mouw - 2x

8. Voorpandbeleg – 2x

9.  Achterpandbeleg – 2x


VLIESELINE:

1. Voorpandbeleg – 2x

2. Achterpandbeleg - 2x


 

WERKBESCHRIJVING:

 

1. Details met vleseline  verstevigen. 

 

2. De schoudernaden van het middenvoor- en achterpand stikken, afwerken, naar achter strijken.


3. De mouwzoom afwerken, naar binnen omstrijken doorstikken. De plooien op de mouwkop volgens markering vouwen, afspelen of vastrijgen. De mouw volgens markering aan het middenvoor- en achterpand vastzetten (afspelden of vastrijgen) verder als een detail bewerken. 

De deelnaden op het voor- en achterpand pand stikken (in een keer met de mouw), afwerken, naar midden toe strijken.


4. De schoudernaden van het beleg stikken, openstrijken. De buitenrand afwerken. verder als een detail bewerken. De jurk en beleg met de goede kant aan elkaar leggen, rondom de halsrand stikken, de naad netjes inknippen, keren, plaat strijken. Op het voorpand een sierstiksel volgens markering op de knoopsluiting leggen. Op het rechter bovenvoorpand knoopsgaten volgen markering maken. Het rechter bovenvoorpand aan het linker volgens markering bevestigen. Verder als een detail bewerken. 


5. De figuurnaden op het ondervoor- en achterpand volgens markering stikken, naar midden omstrijken.


6. De zijnaden van bovenste en onderste delen van de jurk stikken, afwerken, naar achter strijken. 

   Maak een schuine bies 4,0cm breed en van de mouwgat lengte +5,0cm (of neem een kant-en-klaar van een passende kleur). De schuine bies met de goede kant naar buiten door de lengte dubbelvouwen, omstrijken. De   mouwgat omboorden: De schuine bies en de blouse met de goede kant op elkaar leggen, langs de mouwgat stikken, rondingen netjes inknippen. De schuine bies keren, de zoom 1,0cm naar binnen vouwen, in de aanzetnaad doorstikken of met de hand blindzoom maken. Omstrijken.


7. De bovenste en onderste delen van de jurk aan elkaar stikken, de naad afwerken, naar boven strijken. 


8. Bij het linkerdeel van het onderachterpand 5 cm langs de verticale splitrand afknippen. Het splitbeleg met vlieseline verstevigen op de verkeerde kant van beide achterpanden. Op de goede kant de lijn van de middenachternaad (de vouwlijn van de split) aangeven. Het linkerdeel langs de vouwlijn van de split omstrijken, op het rechterdeel alleen de naadtoeslag langs de splitrand (6,0cm) naar binnen omstrijken. Beide delen langs de middenachternaad op elkaar leggen en bij de bovenrand van de split vastmaken. De middenachternaad afwerken (elk deel apart). De naden van de split afwerken. De middenachternaad stikken vanaf de halsrand tot de eerste inzetteken voor de rits en vanaf de onderste inzetteken  tot de hoek van de split. De naadtoeslag van de split op het rechterdeel bij de hoek schuin inknippen. De middenachternaad openstrijken, de naden van de split omstrijken. De split op de goede kant schuin doorstikken, daarbij de onderslag mee vaststikken. Blinde rits inzetten.


9. De zoom van de jurk afwerken, naar binnen omstrijken, doorstikken.


10. de knopen volgens markering zetten.