4866 MANTEL MET STAANDE KRAAG

 

STOFADVIES: natuurlijke of gemengde mantelstof. 

 

JE HEBT VERDER NODIG: vlieseline; 8 drukknopen; voeringstof; schoudervullingen; 1 paar snorren. 

 

ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.

 

NADEN EN ZOMEN: zoom en de mouwzoom – 3,0cm; overige naden – 1,0cm.

 

LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).

 

BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!

 

KNIPPEN:

Basisstof:

1. achterpand – 1x aan de stofvouw

2. voorpand – 2x

3. mouw – 2x

4. kraag – 2x

5. voorpandbeleg – 2x

6. achterpandbeleg - 2x

7. paatje - 2x

8. Paspel - 2x


Voeringstof:


1. achterpand – 1x aan de stofvouw

2. voorpand – 2x

3. mouw – 2x

4. Zakdeel groot - 2x

5. Zakdeel klein - 2x

 

VLIESELINE:

1. voorpand  – 2x

2. Voorpandbeleg – 2x

3. kraag - 1x

4. Achterpandbeleg - 1x

5. Paspel - 2x


LET OP: delen van het voor- en achterpand die uit de voeringstof worden geknipt, worden verminderd met de breedte van het beleg voorpand en het halsbeleg achterpand.  

 

 

WERKBESCHRIJVING:

 

1. Details met vleseline  verstevigen. Op de mouwzoom en de onderzoom een strook vlieseline van 1,0cm breed plakken.

 

2.  De coupe  stikken, de naden naar boven  toe strijken. 

3. LET OP: heb je geen of weinig ervaring met pastelzak te maken, maak het eerst van een oefenstof!

De plaats van de zakingang aangeven. De paspel in de lengte met de verkeerde kant naar binnen vouwen en platstrijken. Aan de binnenkant van de paspel de kleine onderzak vaststikken. De paspel aan het voorpand langs de onderste markeerlijn van de zak vastnaaien. De grote onderzak aan het voorpand langs de onderste markeerlijn van de zak vastnaaien. Het stiksel eindigt bij de korte markeerlijnen van de zak. De zakingang doorknippen. 1-1.5 cm van de uiteinden van de zakingang schuine knipjes maken. Door deze opening de paspel en de grote onderzak naar de verkeerde kant vouwen. Aan de verkeerde kant de uiteinden van de zak langs de buitenkant van de driehoekjes met een dubbel stiksel afhechten (heen en terug stikken). De randen van de onderzakken stikken.


4. De schouder- en zijnaden stikken, openstrijken. De middenachternaad stikken, openstrijekn.


5. De schoudernaden van het beleg stikken, openstrijken. Verder als een detail bewerken.


6. De schoudernaden van het beleg stikken, openstrijken. Verder als een detail bewerken.Ze zoom van de mantel naar binnen omstrijken. Het beleg met de jacket met de goede kant aan elkaar leggen, langs halsrand, voorpand en onderste hoek stikken ( begin en eindig op 1,5cm tot de naad van het voorpandbeleg). De hoekjes netjes inknippen, het beleg keren, plaatstrijken.


7. De boven- en onderkraag met de goede kant op elkaar leggen, de buitennaden stikken. Het stikken begin en eindig precies bij de aangegeven inzetnaad van de staander. De rondingen netjes inknippen, de hoekjes netjes schuin afknippen. De kraag keren en platstrijken. De buitendeel van de kraag aan de halsrand van de mantel stikken, de binnenste deel aan de halsrand van het beleg. De naadtoeslag van de kraag van binnen aan elkaar bevestigen.  kraag en middelste rand van het voorpand een decoratieve 0,5cm stiksel langs de rand leggen.


8. De paatje met de goede kant naar binnen door de lengte vouwen, een korte en een lange naad stikken, de hoekjes netjes schuin afknippen. De paatje keren, persen. Op de goede kant van de paatje een decoratieve 0,5cm stiksel langs de rand leggen.


9. De mouwnaad stikken, alsmede de paatje volgens markering bevestigen. 

De mouwen volgens de markering inzetten. Schoudervullingen aan de schoudernaad en de snorren op de kop van de mouw vastnaaien.


10. De naden en de figuurnaden van de voering stikken, een opening in de rechter voorste mouwnaad vrij laten, de mouwen inzetten. De voering en de mantel met de goede kant op elkaar leggen, en langs de buiten randen van het voorpandbeleg en ze zoom stikken. De voering op  de onderkant mouw vaststikken. De mantel door de opening in de mouw keren, de naden van de halsrand aan elkaar vastzetten. De opening in de mouwvoering dichtmaken.


11. Drukknopen volgens markering bevestigen.