4913 VALSE OMSLAGJURK MET EEN SPLINT OP HET VOORPAND 


STOFADVIES: natuurlijke of gemengde jurkstof. 


JE HEBT VERDER NODIG: vlieseline; een blinde rits. 


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.


NADEN EN ZOMEN: zoom - 3,0cm; mouwzoom - 2,5cm; dsplitnaad - 6,0cm; overige naden - 1,0cm.


LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).


BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!


KNIPPEN:

Basisstof:

1. Bovenachterpand – 2x

2. Achterpandinzet – 1x

3. Onderachterpand - 2x

4. Ondervoorpand rechts - 1x

5. Ondervoorpand links - 1x

6. Voorpandvinzet 1x

7. Bovenvoorpand rechts - 1x

8. Bovenvoorpand links - 1x

9. Sluitbies rechts - 2x

10. Sluitbies links - 2x

11. Staander - 2x

12. Mouw - 2x


Vlieseline:

1. Sluitbies links - 2x

2. Staander - 2x

3. Mouw - 2x


WERKBESCHRIJVING:


1. De delen met vlieseline verstevigen.


2. De figuurnaden van het voor- en achterpand stikken, naar midden strijken. De coupenaden van het voorpand stikken, naar boven toe strijken.


3. De middenachternaad van het boven- en onderachterpand stikken, afwerken, naar links omstrijken. Verder als een detail bewerken.


4. De achterpandinzet aan het boven- en onderachterpand stikken, de naden afwerken, naar inzet toe strijken. Verder als een detail bewerken.


5. Bij het linkerdeel van het ondervoorpand 5 cm langs de verticale splitrand afknippen. Het splitbeleg met vlieseline verstevigen op de verkeerde kant van beide voorpanden. Op de goede kant de lijn van de middenachternaad (de vouwlijn van de split) aangeven. Het linkerdeel langs de vouwlijn van de split omstrijken, op het rechterdeel alleen de naadtoeslag langs de splitrand (6,0cm) naar binnen omstrijken. Beide delen langs de middenachternaad op elkaar leggen en bij de bovenrand van de split vastmaken. De verticale voornaad afwerken (elk deel apart). De naden van de split afwerken. De verticale voornaad stikken vanaf de taille tot de hoek van de split. De naadtoeslag van de split op het rechterdeel bij de hoek schuin inknippen. De verticale voornaad openstrijken, de naden van de split omstrijken. De split op de goede kant schuin doorstikken, daarbij de onderslag mee vaststikken. Verder als een detail bewerken.

 

6. Linker bovenvoorpand.  De delen van de linker sluitbies met de goede kant op elkaar leggen, rondom de buitenrand stikken. De rondingen netjes inknippen, keren, omstrijken. De buitenrand van de binnenste deel van de sluitbies afwerken. 

De buitendeel van de sluitbies aan het voorpand stikken, de naden netjes inknippen en naar de sluitbies toe strijken. De binnenste afgewerkte deel van de sluitbies in de aanzetnaad smal stikken. De naadtoeslag van de schuine middennaad van het linker bovenvoorpand afwerken.

Rechter bovenvoorpand.  De delen van de rechter sluitbies met de goede kant op elkaar leggen, rondom de buitenrand stikken. De rondingen netjes inknippen, keren, omstrijken. De buitenrand van de binnenste deel van de sluitbies afwerken. 

De buitendeel van de sluitbies aan het voorpand stikken, de naden netjes inknippen en naar de sluitbies toe strijken. De binnenste afgewerkte deel van de sluitbies in de aanzetnaad vanaf de bovenkant tot de markering smal stikken. De binnenste afgewerkte deel van de sluitbies aan het rechter bovenvoorpand afspelden of vastrijgen. 

Rechter bovenvoorpand met de verkeerde kant aan de goede kant van het linker bovenvoorpand volgens markering leggen. Delen aan elkaar op de aanzetnaad van de rechter sluitbies vaststikken. Verder als een detail bewerken.


7. De voorpandinzet aan het boven- en ondervoorpand stikken, de naden afwerken, naar inzet toe strijken. Verder als een detail bewerken.


8. De linker zijnaad afzonderlijk afwerken. De linker zijnaad vanaf de mouwgat tot de eerste markering voor de rits en vanaf de tweede inzetteken voor de rits tot de onderkant van de jurk stikken, de naad openstrijken. Blinde ris inzetten. 

De rechter zijnaad en de schoudernaden stikken, afwerken, naar achter omstrijken.


9. Kraagdelen met de goede kant op elkaar leggen, bij de buitenranden stikken (begin en eindig bij de aanzetnaad), rondingen bijknippen. Keren, omstrijken. De buitendeel van de opstaande kraag aan de halsrand stikken, de naden netjes inknippen en naar de sluitbies toe strijken. De naad van de buitendeel van de opstaande krag 1,0cm naar binnen vouwen, aan de inzet naad smal stikken.


10. De mouwnaad stikken, afwerken, naar achter toe strijken. De mouwen volgens de markering inzetten. De naad afwerken.


11. De zoom en de mouwzoom van de jurk afwerken, naar binnen omstrijken, doorstikken.