4967 MANTEL MET 3/4 MOUW & BLINDE MANTELSLUITING

 

Voordat u het patroon uit gaat printen, lees alstublieft het meest gestelde vragen hier: http://maatpatronen.nl/mod-p.php?reg=otvet

Zie een vierkant 10cm x 10cm die op de laatste bladzijde van elk patroon getekend - dat is om de schaal van uitgeprinte patroon te controleren. ADVIES: print eerst de laatste pagina uit om zeker te zijn of de printerinstellingen correct zijn.


STOFADVIES: natuurlijke of gemengde mantelstof. 

 

JE HEBT VERDER NODIG: vlieseline; 2 decoratieve knop; 3 binnenknopen; voeringstof; schoudervullingen; 1 paar snorren. 


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.

 

NADEN EN ZOMEN: zoom en de mouwzoom – 3,0cm; overige naden – 1,0cm.

 

LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).

 

BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!

 

KNIPPEN:

Basisstof:

1. achterpand – 2x

2. zijachterpand - 2x

3. middenvoorpand – 2x

4. zijvoorpand - 2x

5. aanzetstuk - 2x

6. bovenmouw - 2x 

7. ondermouw – 2x

8. kraag – 2x

9. achterpandbeleg - 1x

10. voorpandbeleg – 2x

11. paspel - 2x

12. inkijkje - 2x


Voeringstof:

1. achterpand – 2x

2. zijachterpand - 2x

3. middenvoorpand – 2x

4. zijvoorpand - 2x

5. bovenmouw - 2x 

6. ondermouw – 2x

7. Zakdeel groot - 2x

8. Zakdeel klein - 2x

 

VLIESELINE:

1. Achterpandbeleg - 1x

2. Voorpandbeleg – 2x

3. kraag - 1x


LET OP: delen van het voor- en achterpand die uit de voeringstof worden geknipt, worden verminderd met de breedte van het beleg voorpand en het halsbeleg achterpand.  

 

WERKBESCHRIJVING:

 

1. Details met vleseline  verstevigen. Op de mouwzoom en de onderzoom een strook vlieseline van 1,0cm breed plakken.

2. Middenachter stikken, open strijken. Deelnaden van het achterpand stikken, open persen.

3. LET OP: heb je geen of weinig ervaring met pastelzak te maken, maak het eerst van een oefenstof!

De plaats van de zakingang aangeven. De paspel in de lengte met de verkeerde kant naar binnen vouwen en platstrijken. Aan de binnenkant van de paspel de kleine onderzak vaststikken. De paspel aan het voorpand langs de onderste markeerlijn van de zak vastnaaien. De grote onderzak aan het voorpand langs de onderste markeerlijn van de zak vastnaaien. Het stiksel eindigt bij de korte markeerlijnen van de zak. De zakingang doorknippen. 1-1.5 cm van de uiteinden van de zakingang schuine knipjes maken. Door deze opening de paspel en de grote onderzak naar de verkeerde kant vouwen. Aan de verkeerde kant de uiteinden van de zak langs de buitenkant van de driehoekjes met een dubbel stiksel afhechten (heen en terug stikken). De randen van de onderzakken stikken.


4. Vlinderplooi op het voorpand volgens markering vouwen (driehoekjes aan elkaar houden) stikken. De hoekje van de naadtoeslag netjes schuin inknippen. Het midden- en zijvoorpand aan kar stikken, de naadtoeslag open persen.


5. De bovenste, onderste en schuin naadtoeslag van opzetstuk naar binnen strijken. Detail volgens markering op het voorpand met een decoratieve stiksel van 0,3-0,5cm opstikken.


6. De schouder- en zijnaden stikken, open strijken. 


7. De achternaad van de mouw stikken en openstrijken. De onderrand van de mouw naar binnen omstrijken. De voornaad van de mouw stikken en openstrijken. De mouwen volgens de markering inzetten.


8. Op het rechter voorpandbeleg knoopsgaten volgens markering maken.

De schoudernaden van het beleg stikken, openstrijken. Verder als een detail bewerken.


9. De buitenkraag en binnenkraag met de goede kant aan elkaar leggen, buitenrand stikken (begin en eindig je stiksel pressies bij aangegeven aanzetlijn), rondingen netjes inknippen, de kraag keren en platstrijken. 


10. Het beleg en de mantel met de goede kant volgens markering aan elkaar leggen, langs middenvoor en bovenste hoekje tot de markering stikken (de naadtoeslag bij de hoekje netjes schuin afknippen). De kraag aan het beleg en de halsrand van de mantel inzetten. Rondingen van de naadtoeslag netjes inknippen. De naadtoeslag van het beleg en de mantel open persen en van binnen aan elkaar vastzetten.


11. De naden en de figuurnaden van de voering stikken, een opening in de rechter voorste mouwnaad vrij laten, de mouwen inzetten. 


12. De voering en de mantel met de goede kant op elkaar leggen, en langs de buiten randen van het voorpandbeleg en ze zoom stikken. De voering op  de onderkant mouw vaststikken. De mantel door de opening in de mouw keren, de naden van de halsrand aan elkaar vastzetten. De opening in de mouwvoering dichtmaken.


12. De binnenknopen op de linker voorpand volgens markering bevestigen. 

Op de rechter voorpand de knoopsgaten voor sierknopen maken. De sierknopen op de linker voorpand volgens markering bevestigen.