4981 KORTE MANTEL MET OPGESTIKTE ZAKKEN

 

STOFADVIES: natuurlijke of gemengde mantelstof. 

 

JE HEBT VERDER NODIG: vlieseline; 3 - grukknopen; voeringstof; 2 - zeilringen D=12mm; 2 - vetereindjes; decoratieve veter. 

 

ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.

 

NADEN EN ZOMEN: zoom – 3,0cm; zakingang - 3,0cm; overige naden – 1,0cm.

 

LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).

 

BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!

 

KNIPPEN:

Basisstof:

1. Voorpand – 2x

2. Achterpand – 1x aan de stofvouw

3. Onderkraag - 1x

4. Bovenkraag - 1x

5. Voorpandbeleg – 2x

6. Achterpandbeleg – 1x

7. Mouw – 2x

8. Zak - 2x

9. Tunnel - 1x


Voeringstof:

1. Voorpand – 2x

2. Achterpand – 1x aan de stofvouw

3. Mouw – 2x

 

VLIESELINE:

1. Voorpand – 2x

2. Voorpandbeleg – 2x

3. Achterpandbeleg – 1x

4. Bovenkraag - 1x

 

LET OP: delen van het voor- en achterpand die uit de voeringstof worden geknipt, worden verminderd met de breedte van het beleg voorpand en het halsbeleg achterpand. Delen van de mouw die uit de voeringstof worden geknipt,  worden verminderd met de breedte van de manchet. 

 

WERKBESCHRIJVING:

 

1. Details met vleseline  verstevigen. Op de mouwzoom, de onderzoom en de breuklijn van de reveers een strook vlieseline van 1,0cm breed plakken.

 

2.  De coupenaden van het voorpand stikken, de naadtoeslag van de naad netjes afknippen, de naden naar midden toe persen.


3. De zaakingang afwerken, naar binnen ingeslagen doorstikken. De naden van de zaak naar binnen vouwen, omstrijken. De zakken op het voorpand opstikken


4. De schoudernaden stikken, open persen. De mouw in de open mouwgat zetten; de naden open persen. 


5. De zij- en de mouwnaad in een keer stikken, de naadtoeslag naar achter toe strijken.

De korte naden van de manchetten stikken, open persen. De manchetten en de mouw met de goede kant aan elkaar leggen, doorstikken. Manchetten naar binnen keren.


6. De zijkringen op het voorpand volgens markering bevestigen.

De tunnel aan de verkeerde kant van de mantel volgens markering door twee lange kanten smal opstikken.


7. De boven- en onderkraag met de goede kant op elkaar leggen, rondom de buitenranden stikken (begin en pijnig bij de markering), de hoekjes netjes inknippen. Bij de markering een knipsel geven. De kraag keren, omstrijken.


8. De schoudernaden van het beleg stikken, openstrijken. Op de rechter kant van het voorpandbeleg de drukknopen bevestigen.


9. De zoom van de mantel naar binnen omstrijken. Het beleg met de mantel met de goede kant aan elkaar leggen, langs halsrand, voorpand en onderste hoek stikken ( begin en eindig op 1,5cm tot de naad van het voorpandbeleg). De hoekjes netjes inknippen, het beleg keren, plaat strijken.


10.  De onderkraag aan de halsrand van de jas stikken,strijken. De bovenkraag aan het beleg stikken, strijken. De naden van binnen aan elkaar vastzetten.


11. De naden en de figuurnaden van de voering stikken, een opening in de rechter voorste mouwnaad vrij laten, de mouwen inzetten. 


12. De voering en de mantel met de goede kant op elkaar leggen, en langs de buiten randen van het voorpandbeleg en ze zoom stikken. 


13. De voering op  de onderkant mouw vaststikken. De mantel door de opening in de mouw keren, de naden van de halsrand aan elkaar vastzetten. De opening in de mouwvoering dichtmaken.


14. Op het linker voorpand volgens markering drukknopen aanzetten. 

Door de tunnel de koord rijgen, de vetereinden bevestigen.