5223 “MILITARIE” DAMES BLOUSE/OVERHEMD


STOFADVIES: natuurlijke of gemengde blousesstof. 


JE HEBT VERDER NODIG: stevige vlieseline; 11 knopen.


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.


NADEN EN ZOMEN: alle naden - 0,8cm - INBEGREPEN!!!


LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT(vergeet dubbele en symmetrische delen niet).


BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!KNIPPEN:

Basisstof:

1. Achterpand - 1x 

2. Voorpand rechts - 1x

3. Voorpand links - 1x

4. Achterpas - 1x 

5. Voormouw - 2x

6. Achtermouw - 2x

7. Kraag - 2x

8. Zaak - 2x

9. Zaakbies - 2x

10. Zaakbeleg - 2x

11. Klep – 4x

12. Epaulet lusjes - 4x

13. Mouwsplit - 2x

14. Manchetten - 4x
Vlieseline:

1. Manchetten – 2x 

2. Kraag - 1x WERKBESCHRIJVING:


1. De delen met vlieseliene verstevigen - gebruik het patroon voor stevige vlieseline.


2. De lange zijnaden van de zaakbies naar binnen omstrijken en volgens markering op afstaand 0.1cm van de rand op de zaak stikken. Verder als een detail bewerken. De onderste rand van het zaakbeleg afwerken. De zaak en het zaakbeleg met de goede kant op elkaar leggen en langs de zaakingang stikken, het beleg keren, omstrijken en 0.1cm van de rand een decoratief stiksel maken. De ondernaad en de zijnaden van de zakken naar binnen omstrijken. De zakken op het voorpand volgens de markering leggen en opstikken. 


3. De delen van de kleppen met de goede kant op elkaar leggen, rondom zijnaden en de onderste naad stikken, de rondingen netjes inknippen, de hoekjes netjes schuin afknippen, keren, omstrijken. Langs de buitennaad op de klep 0.1cm van de rand een decoratief stiksel maken. De laatste lange naad afwerken. Op de klep een knoopsgat maken. De kleppen op het voorpand volgens de markering boven de zakjes leggen (de afgewerkte kant naar de zakken toe) en doorstikken, de klep naar beneden keren en 0.1cm van de rand een decoratief stiksel maken. Op de zaak een knoop zetten.


4. De plooien op het voorpand volgens markering vouwen, afspelden of vastrijgen. 


5. De naadtoeslag van ingebouwde sluitbies op het rechter voorpand tussen twee smalle verticale markeerlijnen van binnen bevestigen en op de goede kant doorstikken. De sluitbies platleggen (denk aan een soort “vlinderplooi”), omstrijken en op de middelste verticale vouwlijn (die naar binnen toe kijkt) aan de aanzetnaad smal stikken zodra je een onzichtbare sluitbies onder een omslag krijgt. De naadtoeslag van ingebouwde sluitbies op het linker voorpand tussen twee smalle verticale markeerlijnen van binnen bevestigen en op de goede kant doorstikken, omstrijken.


6. De achterpas aan het voorpand stikken, de naad afwerken, naar boven toe strijken. Langs de naad op de achterpas 0.1cm van de rand een decoratief stiksel maken. De achterpas aan het achterpand stikken, de naad afwerken, naar boven toe strijken.  Langs de naad op de achterpas 0.1cm van de rand een decoratief stiksel maken. 


7. Onder- en bovenkraag met de goede kant op elkaar leggen. De buitenrand vastnaaien. Het stikken begint en eindigt precies bij de aangegeven inzetnaad van de staander. De rondingen van de naad netjes inknippen, de hoekjes netjes schuin afknippen.  De kraag keren en platstrijken.


8. Het buitendeel van de de kraag in de halsrand volgens markering naaien, de open rand van het binnendeel van de kraag omvouwen en in de naad smal stikken. Langs de kraag en de staander 0,1cm van de rand een decoratief stiksel maken.


9. De voorste mouwnaad stikken, afwerken, naar achter strijken. De mouwsplit met de goede kant naar binnen door de lengte dubbel vouwen en een korte naad stikken, de hoekje netjes schuin afknippen. Het beleg keren, omstrijken. De mouwsplit met de goede kant aan de goede kant van de voormouw leggen (niet afgewerkte lange naad op de achterste naad en afgewerkte korte naad naar boven toe) en langs de naadtoeslag stikken. De achterste mouwnaad afzonderlijk afwerken (de naadtoeslag van de voormouw in een keer met de naadtoeslag van de mouwsplit). De achterste mouwnaad vanaf de mouwsplit tot de bovenste rand stikken, openstrijken alsmede de naadtoeslag van de mouwsplit op de achtermouw. Langs de mouwsplit op de achtermouw 0,2cm van de vouwlijn een decoratief stiksel maken. De mouwsplit (die hebben wij aan de voormouw eerder gestikt) naar de achtermouw keren, afspelden of vastrijgen en op de bovenste kant maak een sierstiksel: begin rechtsonder – gezien zoals je ertegenaan kijkt – diagonaal omhoog, dan over de splitbreedte en dan diagonaal terug zodat er een kruis ontstaat. Op de onderste kant van de mouw een plooi volgens markering vouwen, afspelden of vastrijgen.


10. De manchetten met de goede kant op elkaar leggen. De buitenrand vastnaaien. Het stikken begint en eindigt precies bij de aangegeven inzetnaad van de manchetten. De rondingen van de naad netjes inknippen.  De manchetten keren en platstrijken. Het buitendeel van de manchetten aan de mouw naaien, de open rand van het binnendeel van de manchetten omvouwen en in de inzetnaad smal stikken. Langs de manchetten 0,1cm van de rand een decoratief stiksel maken. Op de kant van de manchetten die bij de mouwsplit zich bevindt een knoopsgat maken, op de andere een knoop zetten.


11. De zijnaden van de blouse stikken, afwerken, naar achter strijken. De mouw in de mouwgat zetten, de naad afwerken en naar de mouw toe omstrijken.


12. De epaulet lusjes met de goede kant naar binnen door de lengte dubbelvouwen en langs een verticale naad stikken. De lusjes keren, en met de naad midden omstrijken. De zijnaden afwerken, naar binnen omstrijken. De lusjes op de schouders volgens markering opstikken.


13. De zoom van de blouse afwerken, naar binnen vouwen, doorstikken. Op het rechter voorpand (op de binnenste onzichtbare sluitbies) en de stander volgens markering knoopsgaten maken, op het linker voorpand knopen aanzetten.