2645 DAMES BLOUSE

 

Voordat u het patroon uit gaat printen, lees alstublieft het meest gestelde vragen hier: http://maatpatronen.nl/mod-p.php?reg=otvet

Zie een vierkant 10cm x 10cm die op de laatste bladzijde van elk patroon getekend - dat is om de schaal van uitgeprinte patroon te controleren. ADVIES: print eerst de laatste pagina uit om zeker te zijn of de printerinstellingen correct zijn.

 

STOFADVIES: natuurlijke of gemengde blousestof. 

 

JE HEBT VERDER NODIG: vlieseline; 9x knopen. 

 

ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.

 

NADEN EN ZOMEN: de zoom – 2,0cm; overige naden – 1,0cm.

 

LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).

 

BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!

 

KNIPPEN:

Basisstof:

1. achterpand – 1x aan de stofvouw

2. achterpas – 1x aan de stofvouw

3. voorpand – 2x

4. mouw – 2x

5. Kraag - 2x

6. Manchet – 2x

7. Achterpandbeleg – 1x

8. Voorpandbeleg – 2x

 

VLIESELINE:

1. Kraag - 1x

2. Manchet – 2x 

 

WERKBESCHRIJVING:

1. Details met vleseline  verstevigen.

 

2. De achterpas aan het achterpand volgens markering stikken, de naadtoeslag afwerken, naar boven toe strijken.

 

3. De plooien op het voopand volgens markering vouwen, afspelden of vastrijgen.

 

4. De schoudernaden stikken, afwerken, naar achter toe strijken.

 

5. De zijnaden stikken, afwerken, naar achter toe strijken.

 

6. Onder- en bovenkraag met de goede kant op elkaar leggen. De zijranden en de buitenrand vastnaaien. De naden ongelijk afknippen; de hoekjes netjes schuin afknippen. De kraag keren, persen.

 

7. De schoudernaden van het voor- en achterpandbeleg stikken, open persen. Het beleg en de blouse met de goede kant op elkaar leggen – daartussen de kraag volgens markering bevestigen; afspelden of vastrijgen. In een keer met de kraag mee doorstikken. De hoekjes van de naadtoeslag  netjes schuin afknippen, de rondingen netjes inknippen. Het beleg keren, omstrijken.

 

8. Op de onderkant van de mouw de markering voor de mouwsplit aanbrengen, inknippen. Maak een schuine bies (of neem een kant-en-klaar van een passende kleur) 4,0cm breed en de 2x lengte van aangebrachte splitmarkering +4,0cm. De mouwsplit omboorden. Op de onderkant van de mouw de plooi volgens markering vouwen, afspelden of vastrijgen.

 

9. De mouwnaad stikken, afwerken, naar achter toe strijken. De mouw aanzetten, de naadtoeslag afwerken.

 

10. De manchet door de lengte met de goede kant naar binnen dubbelvouwen; de korte naden stikken – begin en eindig precies bij de markering van de aanzetnaad. De hoekjes van de naadtoeslag  netjes schuin afknippen, de manchet keren, omstrijken. De buitenkant van de manchet volgens markering aan de onderkant van de mouw stikken, de naadtoeslag naar de manchet toe strijken. De binnenste deel van de manchet ingeslagen aan de aanzetnaad smal stikken.

 

11. De zoom twee keer 1,0cm naar binnen omstrijken, doorstikken.

 

12. Op het voorpand en de manchetten de knoopsgaten volgens markering aanmaken, de knopen aanzetten.

 

 

 

 

 

 

Op de goede kant van de voering op afstand 0,2cm van de naad een stiksel leggen (de naadtoeslag mee stikken). 

De zakdeel van basis stof met de goede kant aan het zijvoorpand volgens markering leggen, stikken. De zakdeel keren, de naadtoeslag naar het zijvoorpand toe strijken.

 

4. De deelnaden op het achterpand stikken, de naden naar midden toe strijken. De middenachternaad stikken, openstrijken. Verder als een detail bewerken.

De deelnaden van het voorpand in een keer met de zakdelen stikken. De naden naar midden toe strijken. Verder als een detail bewerken.

 

5. Onder- en bovenkraag met de goede kant op elkaar leggen. De zijranden en de buitenrand vastnaaien. De naden iets afknippen. De kraag keren, platstrijken. Delen van de staander met de goede kant op elkaar leggen, met de kraag ertussen. De inzettekens op elkaar houden.   De naden stikken, tegelijk de zijranden van de staander vastnaaien. Het stikken begin en eindig precies bij de aangegeven inzetnaad van de staander. De kraag keren en platstrijken.

 

6.  De schouder- en zijnaden van je jacket stikken, openstrijken.

 

7. De schoudernaden van het beleg stikken, openstrijken. verder als een detail bewerken.

 

8. Het beleg met de jacket met de goede kant aan elkaar leggen, langs voorpand en onderste hoek stikken ( begin en eindig op 1,5cm tot de naad van het voorpandbeleg). De hoekjes netjes inknippen, het beleg keren, plaatstrijken.

 

9. De onderkraag aan de halsrand van de jacket stikken,strijken. De bovenkraag aan het beleg stikken, strijken. De naden van binnen aan elkaar vastzetten.

 

 

10. Op de goede kant van de kraag op afstand 0,5cm van de naad een decoratieve stiksel leggen.

 

11.  De achternaad van de mouw stikken en openstrijken. De zoom van de mouw naar binnen omstrijken. De voornaad van de mouw stikken en openstrijken. De mouwen volgens de markering inzetten. Schoudervullingen vastnaaien.

 

12. De naden en de figuurnaden van de voering stikken, een opening in de rechter voorste mouwnaad vrij laten, de mouwen inzetten. De voering en de jacket met de goede kant op elkaar leggen, en langs de buiten randen van het voorpandbeleg en ze zoom stikken. 

 

13. De voering op de onderkant mouw en het beleg vaststikken. De jacket door de opening in de mouw keren. De opening in de mouwvoering dichtmaken.

 

14. Op de rechter voorpand knoopsgaten volgens markering maken en op de linker knopen aanzetten.