4000 BLOUSE MET DECORATIEVE INZET

STOFADVIES: blousestoffen van natuurlijke vezels of mengvezels. 


JE HEBT VERDER NODIG: vlieseline; 6 knopen; garen van contrasterende kleur voor sierstiksels; schuine bies van contrasterende kleur; sierband van contrasterende kleur 1,0cm breed en 3,0cm breed.


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.


NADEN EN ZOMEN: naadbreedte onderkant – 2,0 cm; overige naden - 1.0 cm.


LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT(vergeet dubbele en symmetrische delen niet).


BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!KNIPPEN:


Stof:

1. achterpand - 2x

2. voorpand - 2x

3. achterpandinzet - 1x

4. voorpandinzet -  2x

5. sluitbies -2x

6. Mouw - 2x

7. Manchet - 2x

8. Kraag - 2x

9. Staander - 2x


Vlieseline:

1. Kraag - 1x

2. Staander - 1x

3. sluitbies – 2x

4. Manchet – 2x


WERKBESCHRIJVING:

LET OP: voor alle sierstiksels gebruik garen van contrasterende kleur behalve onderkant zoom. 

1. De delen met vlieseline verstevigen.


2. De schuine bies dubbelvouwen door de lengte, strijken en volgens inzettekens op de binnen staander stikken.


3. Onder- en bovenkraag met de goede kant op elkaar leggen. De zijranden en de buitenrand vastnaaien. De naden iets afknippen. De kraag keren, platstrijken. Delen van de staander met de goede kant op elkaar leggen, met de kraag ertussen. De inzettekens op elkaar houden.  De naden stikken, tegelijk de zijranden van de staander vastnaaien. Het stikken begint en eindigt precies bij de aangegeven inzetnaad van de staander. De kraag keren en platstrijken.


4.  De  borstnaden stikken, naar boven toe strijken. De figuurnaden op het voor- en achterpand stikken, afwerken, de naden naar het midden strijken.


5. De middennaad op het achterpand stikken, afwerken, naar links omstrijken. 


6. De boven- en ondernaden van inzetgelden naar binnen vouwen, omstrijken. De inzetgelden op de goede kant van het achter- en voorpand leggen en  0.5 cm van de rand doorstikken. 


7. De sluitbies met de goede kant op de verkeerde kant van het voorpand leggen, stikken. Naar de goede kant keren, buitenrand naar binnen vouwen en  0.5 cm van de rand doorstikken. 


8.  Schouder- en zijnaden stikken, de naden naar de rug toe strijken en afwerken. 


9. Het buitendeel van de staander met de kraag in de halsrand naaien, de open rand van het binnendeel van de staander omvouwen en in de naad stikken. De kraag en de staander 0.1 cm van de rand doorstikken. Langs de rand  een decoratief stiksel maken.


10. Manchetten dubbelvouwen op de tekens. Strijken. Uitvouwen.  Met de goede kant naar binnen vouwen en de korte naden apart stikken. De naaihoekjes netjes afknippen, keren, strijken. Leg de manchet op de binnenkant van de mouwzoom  - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR! Stikken. Naad afwerken, naar de mouw toe strijken. Langs de naad een sierband stikken.


11.  De mouwnaad stikken, de naden omstrijken en afwerken. De mouwen volgens de inzettekens inzetten, de naden strijken en afwerken. 


12. De zoomrand twee keer a 1,0cm naar binnen vouwen, omstrijken en doorstikken.


13. Op het rechter voorpand knoopsgaten maken, op het linker voorpand knopen aanzetten.


14. Op het inzetdelen van voor- en achterpand volgens inzettekens lusgaten maken, en  door de lussen een ceintuur rijgen.