4754 KORTE MANTEL MET SCHUINE KNOOPSLUITING

 

STOFADVIES: natuurlijke of gemengde lichte mantelstof. 

 

JE HEBT VERDER NODIG: vlieseline; 4 knopen; voeringstof; dunne schoudervullingen. 

 

ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.

 

NADEN EN ZOMEN: alle naden – 1,0cm.

 

LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).

 

BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!

 

KNIPPEN:

Basisstof:

1. Middenachterpand - 2x

2. Zijachterpand -2x

3. Middenvoorpand rechts – 1x

4. Middenvoorpand links – 1x

5. Zijvoorpand rechts – 1x

6. Zijvoorpand links – 1x

7. Onderachterpandbeleg - 2x

8. Achterpandbeleg - 2x

9. Ondervoorpandbeleg links - 2x

10. Ondervoorpandbeleg rechts - 2x

11. Voorpandbeleg links - 2x

12. Voorpandbeleg rechts - 2x

13. Bovenmouw – 2x

14. Ondermouw – 2x

15. Bovenmanchet – 2x

16. Ondermanchet – 2x

17. Paatje - 2x


Voeringstof:

1. Middenachterpand - 2x

2. Zijachterpand -2x

3. Middenvoorpand rechts – 1x

4. Middenvoorpand links – 1x

5. Zijvoorpand rechts – 1x

6. Zijvoorpand links – 1x

7. Bovenmouw – 2x

8. Ondermouw – 2x

 

VLIESELINE:

1. Onderachterpandbeleg - 1x

2. Achterpandbeleg - 1x

3. Ondervoorpandbeleg links - 1x

4. Ondervoorpandbeleg rechts - 1x

5. Voorpandbeleg links - 1x

6. Voorpandbeleg rechts - 1x

7. Bovenmanchet – 2x

8. Ondermanchet – 2x


LET OP: delen van het voor- en achterpand die uit de voeringstof worden geknipt, worden verminderd met de breedte van het beleg voorpand en het halsbeleg achterpand.  

 

 

WERKBESCHRIJVING:

 

1. Details met vleseline  verstevigen. 

 

2. De figuurnaden naden op het achterpand stikken, openstrijken. De middenachternaad stikken, openstrijken. De buitendeel van het onderachterpandbeleg en achterpandbeleg aan het achterpand stikken, de naden naar het beleg toe strijken. Langs de naad een decoratief stiksel maken (0.7 cm van de naad doorstikken).


3. De coupenaden op het middenvoorpand stikken, naar boven strijken. De figuurnaden naden op het voorpand stikken, openstrijken. Verder als een detail bewerken.


4. Linker voorpand bewerken: de buitendeel van het ondervoorpandbeleg aan het linker voorpand stikken, de hoekje netjes schuin inknippen. De naden naar het beleg toe strijken. Langs de naad een decoratief stiksel maken (0.7 cm van de naad doorstikken). Linker voorpandbeleg aan het linker voorpand stikken, de naden naar het beleg toe strijken. Langs de naad een decoratief stiksel maken (0.7 cm van de naad doorstikken).

Rechter voorpand bewerken: het rechter ondervoorpandbeleg aan het rechter voorpand stikken, de hoekje netjes schuin inknippen. De naden naar het beleg toe strijken. Langs de naad een decoratief stiksel maken (0.7 cm van de naad doorstikken). Het rechter voorpandbeleg aan het voorpand stikken (eindig je stiksel bij aangegeven middennaad); de naden naar het beleg toe strijken. Langs de naad een decoratief stiksel maken (0.7 cm van de naad doorstikken). Het binnenste en bovenste delen van het beleg aan elkaar stikken - tussen aangegeven markering niet stikken om de knoopsgaten te creëren. De naden openstrijken.


5. De schouder- en zijnaden stikken, openstrijken.


6. De achternaad van de mouw stikken (LET OP markering - de naad bij de elleboog kleintje netjes rimpelen) en openstrijken. De voorrnaad van de mouw stikken en openstrijken. Details van de manchetten aan elkaar stikken, de naden openstrijken. De manchetten aan de mouw stikken, de naden omstrijken. De manchetten volgens markering naar binnen vouwen, omstrijken en op de vouwlijn een decoratief stiksel maken (0.7 cm van de naad doorstikken). 


7. De paatje door de lengte met de goede kant naar binnen vouwen, rondom een korte en een lange kant stikken. Hoekjes netjes afknippen, keren, omstrijken. Rondom op de paatje een decoratief stiksel maken (0.7cm van de rand doorstikken). De paatje volgens de markering aan de binnenkant van de manchetten zetten.


8. De mouwen volgens de markering inzetten, de mouwkop netjes rimpelen. Schoudervullingen vastnaaien.


9. De naden en de figuurnaden van de voering stikken, een opening in de rechter voorste mouwnaad vrij laten, de mouwen inzetten. De binnenste delen van het beleg aan de voering stikken, de naden naar de voering toe strijken. Verder als een detail bewerken. De voering (met beleg) en de mantel met de goede kant aan elkaar leggen, langs halsrand, voorpand en onderkant stikken. De voering op  de onderkant mouw vaststikken. De hoekjes netjes inknippen, het beleg keren, plaatstrijken. Rondom een decoratief stiksel maken (0.7cm van de rand doorstikken). 


10. De jacket door de opening in de mouw keren. De opening in de mouwvoering dichtmaken.


11.   Op het rechter voorpand en op de paatjes volgens markering knoopsgaten afwerken. Op het linker voorpand en op de mouw volgens markering de knopen aanzetten.