4798 GESTIKTE JASJE MET GEBREIDE MOUW 


STOFADVIES: natuurlijke of gemengde gestikte jassenstof; gebreide stof van passende of contrasterende kleur. 


JE HEBT VERDER NODIG: voeringstof; een deelbare rits; twee zakritsen.


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.


NADEN EN ZOMEN: zoom & de mouwzoom - 3,0cm; overige naden - 1,0cm.


LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).


BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!


KNIPPEN:

Basisstof:

1. Achterpand – 1x aan de stofvouw

2. Voorpand - 2x

3. Achterpandbeleg - 1x

4. Voorpandbeleg - 2x

5. Sluitbies - 1x

6. Paspel - 4x 


Gebreide stof:

1. Mouw - 2x

2. Staander - 1x


Voeringstof:

1. Achterpand – 1x aan de stofvouw

2. Voorpand - 2x

3. Zakdeel klein - 2x

4. Zakdeel groot - 2x


LET OP! Alle teksten op de patroondelen zijn aan de goede kant aangebracht.

LET OP: delen van het voor- en achterpand die uit de voeringstof worden geknipt, worden verminderd met de breedte van het beleg voorpand en het halsbeleg achterpand.

WERKBESCHRIJVING:


1. LET OP: heb je geen of weinig ervaring met pastelzak te maken, maak het eerst van een oefenstof!

De plaats van de zakingang aangeven. De paspels in de lengte met de verkeerde kant naar binnen vouwen en platstrijken. De paspels aan het voorpand langs de onderste en bovenste markeerlijn van de zak vastnaaien. Het stiksel eindigt bij de korte markeerlijnen van de zak. De zakingang doorknippen. 1,0-1,5 cm van de uiteinden van de zakingang schuine knipjes maken. Door deze opening de paspels naar de verkeerde kant vouwen. Aan de verkeerde kant de uiteinden van de zak langs de buitenkant van de driehoekjes met een dubbel stiksel afhechten (heen en terug stikken). Aan de binnenkant van de onderste paspel de kleine onderzak vaststikken. De grote onderzak aan de bovenste paspel van binnen vastnaaien. De rits onder paspels bevestigen en in de aanzetnaad smal stikken. De randen van de zakdelen stikken. 


2. De schoudernaden stikken, openstrijken. 


3. De mouwzoom afwerken, naar binnen omstrijken, doorstikken. De mouw in de open mouwgat volgens markering zetten.


4. De zij- en de mouwnaad in een keer stikken.


5. De buitendeel van de staander aan de halslijn stikken. De rondingen van de naadtoeslag netjes inknippen, openstrijken. 


6. De schoudernaden van het beleg stikken, openstrijken. Verder als een detail bewerken. De binnenste deel van de staander aan de halslijn van het beleg stikken. De rondingen van de naadtoeslag netjes inknippen, openstrijken.  


7. De sluitbies met de goede kant naar binnen door de lengte dubbelvouwen, de korte naden stikken, hoekjes netjes schuin afknippen. De sluitbies keren, omstrijken. Langs de vouwlijn van de paspen decoratieve stiksels maken (op afstaand 0,8cm doorstikken). De paspel aan de linker voorpand stikken, daar tussen linker deel van je deelbare rits bevestigen.


8. Het voorpandbeleg en het voorpand met de goede kant aan elkaar leggen, doorstikken (op de rechter voorpand tussen rechter deel van je deelbare rits bevestigen). Begin en eindig je stiksel bij de onderste gemarkeerde lijn.


9. De naden en  van de voering stikken, een opening in de rechter zijnaad vrij laten. 


10. De voering en de jas met de goede kant op elkaar leggen, en langs de buiten randen van het voorpandbeleg en ze zoom stikken. De voering op de mouwgat vaststikken. De naadtoeslag van de halsrand van binnen aan elkaar vastzetten. De jas door de opening in de rechter zijnaad keren. De opening in de zijnaad dichtmaken.