4992 KORTE MANTEL MET CEINTUUR 


STOFADVIES: natuurlijke of gemengde lichte mantelstof. 


JE HEBT VERDER NODIG: vlieseline; 2 knopen; voeringstof; schoudervullingen; decoratieve gesp. 


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.


NADEN EN ZOMEN: onderkant van de mantel en de mouw – 4cm; overige naden - 1 cm.


LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).


BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!


KNIPPEN:

Basisstof:

1. achterpand – 2x

2. Zijpand - 2x

3. voorpand – 2x

4.  Bovenmouw – 2x

5. Ondermouw – 2x

6. Achterpandbeleg – 1x

7. Voorpandbeleg - 2x

8. Klep - 4x

9. Paspel - 4x

10. Ceintuur – 1x

11. Lusjes - 1x


VOERING:

1. achterpand – 2x

2. Zijpand - 2x

3. voorpand – 2x

4. Zakdeel - 2x

5. Bovenmouw – 2x

6. Ondermouw – 2x


VLIESELINE:  

1. voorpand – 2x

2. Voorpandbeleg – 2x

3. Achterpandbeleg - 1x

4. Klep - 2x

5. Paspel - 4x

Alsmede de zoomranden van de jacket en de mouwen.


BELANGRIJK: voor de voering gebruik patronen van de basisstof, uitsluitend de breedte van het voor- en achterpandbeleg.


WERKBESCHRIJVING:


1. De delen met vlieseline verstevigen. 


2.  Verticale naden van het achterpand stikken, de naden naar midden toe persen. Middenachternaad stikken, openstrijken.


3. Aangegeven zakingang op het voorpand doorknippen. De coupenaad stikken, de naadtoeslag tot 1,0cm afknippen en open persen. De zakingang vastrijgen.

Verticale naden van het voorpand stikken de naden nar midden toe strijken.


4. Details van de kleppen met de goede kant op elkaar leggen. buitenrand stikken. De rondingen van de naad netjes inknippen, hoekjes van de naadtoeslag netjes schuin afknippen, de kleppen keren, omstrijken. Op afstaand van 0,5cm van de rand een decoratieve stiksel maken. 


5. LET OP! Heeft u weinig of geen ervaring met gepassepoileerde zak met klep te maken, maak dan een apart voorbeeld op een oefenstof. 


De plaats van de zakingang aangeven. beplak de achterkant van het pand met vlieseline, 2cm langer en 2cm breder dan de paspel en rond hoekjes af.

Geef de H-lijn op de stof aan, let op; de breedte van de H-lijn moet dezelfde breedte als de klep zijn. leg de boven- en onderpastel met de goede kant op je hand n vouw ze 1,5cm om en rijg op 3/4cm door. eventueel persen.

Rijg op 1,0cm vanaf de bovenkant van de klep een rijgdraad. Speld bivenpaspel met de rafels op de goed kant van de stof en tegen de bovenkant H-lijn vast. Stik de rijgdraad (op 3/4cm) precies tot de buitenlijnen van de H-lijn. Vouw het lapje terug en leg de onderpastel tegen de onderkant van de H-lijn en stik deze op dezelfde manier als de bovenpastel vast. verwijder de rijgdraden van de lapjes.

Leg de rijgdraad van de klep op de stiknaad van de bovenpastel met de stofvouw van de klep naar boven. Stik precies over hetzelfde stiksel waarmee de bovenpastel is vastgestrikt. Stik aan de achterkant van het pand dan zie je het stiksel van de bovenpastel. verwijder de rijgdraad van de klep.

Controleer aan de achterkant of de stiklijnen even lang zijn en precies evenwijdig lopen, de breedte tussen de twee stiklijnen moet 1,5 cm zijn (2x 3/4cm). knip de stof aan de achterkant tussen de twee lijnen in tot 2cm voor het einde van de stiksels en vanaf hier precies naar de hoekjes. Houd daarbij de lapjes en de klep aan de achterkant met je vingers goed opzij om inknippen te voorkomen. Keer de lapjes en de klep door de openingsaar achteren. Rijg de paspel blind dicht en pers de naden plaat.

Vouw het pand aan de zijkanten om zodat de kleine driehoekje die naar binnen zijn gevouwen ziet en stik deze op de paspels over de buitenlijnen de H-lijn goed stevig vast.

leg de onderzak aan de achterkant van je pand op de paspels en stik deze op elkaar, aan de achterkant met ronde hoeken, vast. 

leg het pand met de goede kant van de stof boven je neer en vouw het bovenstuk van het pand naar je toe. Nu zie je het stiksel waar bovenpastel vast gestikt is en stik over hetzelfde stiksel heen zodat je niet meer naar boven kunt van de zak. verwijder alle rijgaren en hal de klep kussende paspels door naar voren en pers de zak voorzichtig.


6. De schoudernaden stikken, openstrijken.

Een lange naad van de lusje afwerken. De lusje door de lengte drie keer vouwen, omstrijken, langs de zijkanten doorstikken. Knip detail van gelijke stukjes. De lusjes volgens de markering op de taille zetten.

7. De naad van de kraag stikken, openstrijken. De hoekje op de schoudernaad netjes inknippen, de de schoudernaad stikken in een keer met de kraag aan de hals rand zetten.


8. De schoudernaden van het voor- en achterpandbeleg stikken, openstrijken. De naad van de kraag stikken, openstrijken. De hoekje op de schoudernaad netjes inknippen, de de schoudernaad stikken in een keer met de kraag aan de hals rand zetten. 


9. Het beleg en de mantel met de goede kant aan elkaar leggen, rondom de kraag, voorpand en onderste hoek stikken; de hoekjes netjes schuin afknippen, de rondingen netjes inknippen. het beleg keren, persen. 


10. De voorste mouwnaad stikken, de naden openstrijken. De achterste mouwnaad stikken, de naden openstrijken. De mouwen volgens de markering inzetten. Schoudervullingen aan de mouw vastnaaien. 


11. De naden en de figuurnaden van de voering stikken, een opening in de rechter voorste mouwnaad vrij laten, de mouwen inzetten. De voering aan het beleg stikken, de naden naar het beleg toe strijken.


12. De voering en de mantel met de goede kant op elkaar leggen, en langs de buiten randen van het voorpandbeleg en ze zoom stikken. LET OP: Tijdens stikken keer de ceintuur naar de zijnaad toe. De hoekjes en de rondingen netjes inknippen.  


13. De voering op  de onderkant mouw vaststikken. De mantel door de opening in de mouw keren, de naden van de kraag af en toe aan elkaar vastzetten. De opening in de mouwvoering dichtmaken. 


14. Op het voorpand op afstaand van 4,0cm van de rand een decoratieve stiksel maken.

15. Op de linker voorpand volgens de markering knoopsgat maken, aan de rechte een knoop aanzetten. Van binnen een binnenknoop zetten. 


16. De ceintuur in de lengte met de goede kant naar binnen dubbelvouwen en stikken, een opening voor het keren vrijlaten. De ceintuur keren, de opening dichtmaken. Op de goede kant een decoratieve stiksel op afstand 0,1cm van de rand leggen. Decoratieve gesp bevestigen.