2036 KORTE MANTEL/JACKET MET SCHUINE SLUITING


Voordat u het patroon uit gaat printen, lees alstublieft het meest gestelde vragen hier: http://maatpatronen.nl/mod-p.php?reg=otvet

Zie een vierkant 10cm x 10cm die op de laatste bladzijde van elk patroon getekend - dat is om de schaal van uitgeprinte patroon te controleren. ADVIES: print eerst de laatste pagina uit om zeker te zijn of de printerinstellingen correct zijn.

STOFADVIES: natuurlijke of gemengde lichte mantelstof. 


JE HEBT VERDER NODIG: vlieseline; voeringstof; 1 knoop. 


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.


NADEN EN ZOMEN: zoom – 4,0cm; overige naden - 1,0cm.


LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).


BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!


KNIPPEN:

Basisstof:

1. achterpand - 1x aan de stofvouw

2. voorpand rechts- 1x

3. voorpand links - 1x

4. voorpandbeleg rechts - 1x

5. voorpandbeleg links - 1x

6. kraag links - 2x

7. achterpandbeleg -1x

8. manchet - 2x

9. paspel - 2x

10. inkijken - 2x

11. ceintuur - 1x


Voeringstof:

1. achterpand - 1x in vouw

2. voorpand - 2x

3. Kleine zakdeel – 2x

4. Grote zakdeel – 2x


Vlieseline:

1. voorpand rechts- 1x

2. voorpand links - 1x

3. voorpandbeleg rechts - 1x

4. voorpandbeleg links - 1x

5. kraag links - 1x

6. achterpandbeleg -1x

7. paspel - 2x


LET OP: delen van het voor- en achterpand die uit de voeringstof worden geknipt, worden verminderd met de breedte van het beleg voorpand en het halsbeleg achterpand.  


WERKBESCHRIJVING:


1. Delen met vlieseline verstevigen. 


2. LET OP: heb jij geen of weinig ervaring met pastelzak te maken - maak dan eerst een voorbeeld op een stukje oefenstof!

De plaats van de zakingang aangeven. De paspel in de lengte met de verkeerde kant naar binnen vouwen en platstrijken. Aan de binnenkant van de paspel de kleine onderzak vaststikken. De paspel aan het voorpand langs de onderste markeerlijn van de zak vastnaaien. De grote onderzak aan het voorpand langs de onderste markeerlijn van de zak vastnaaien. Het stiksel eindigt bij de korte markeerlijnen van de zak. De zakingang doorknippen. 1-1.5 cm van de uiteinden van de zakingang schuine knipjes maken. Door deze opening de paspel en de grote onderzak naar de verkeerde kant vouwen. Aan de verkeerde kant de uiteinden van de zak langs de buitenkant van de driehoekjes met een dubbel stiksel afhechten (heen en terug stikken). De randen van de onderzakken stikken. 

 

3. De bovenste mouwnaad stikken, open persen. De onderste mouwnaad in een keer met de zijnaad stikken, open persen.


4. De middenachter van de kraag stikken, open persen. De kraag aan de halsrand stikken, de hoekje van de naadtoeslag en de rondingen netjes inknippen, open persen.


5. De schoudernaden van het voor- en achterpandbeleg  stikken, open persen. Verder als een detail bewerken. 

De middenachter van de aangetekende bovenkraag stikken, open persen. De kraag aan de halsrand van het beleg stikken, de hoekje van de naadtoeslag en de rondingen netjes inknippen, open persen. 


6. De middenachter van de kraag stikken, open persen. De kraag aan de halsrand stikken, de hoekje van de naadtoeslag en de rondingen netjes inknippen, open persen.7. Het beleg een de jacket met de goede kant aan elkaar leggen, langs de voorpand, de kraag en de onderrand stikken. De hoekjes netjes inknippen.

Het beleg keren, omstrijken.


8. de korte naden van de manchet stikken, open persen. De manchet met de goede kant naar buiten dubbelvouwen, omstrikken. De buitenste deel van de manchet aan de onderkant van de mouw stikken, de naadtoeslag naar manchet toe strijken. 


9. De zoom van de jacket naar binnen omstrijken. De naden en de figuurnaden van de voering stikken, een opening in de rechter  mouwnaad vrij laten. De voering aan het beleg stikken. De aanzetnaden van de kraag van binnen aan elkaar vastzetten.

De voering op  de onderkant van de mouw en de zoom vaststikken. De hoekjes en de rondingen netjes inknippen.  De jacket door de opening in de mouw keren. De opening in de mouwvoering dichtmaken. 


10. Op de goede kant van de jacket op 0,5cm afstand van de rand een sierstiksel leggen.


11. Op het voorpand de knoopsgat volgens markering maken en de knoop aanzetten.


12. De ceintuur in de lengte met de goede kant naar binnen dubbelvouwen en stikken, een opening voor het keren vrijlaten. De ceintuur keren, de opening dichtmaken.