4829 KORTE DAMESMANTEL MET RITSSLUITING 

Voordat u het patroon uit gaat printen, lees alstublieft het meest gestelde vragen hier: http://maatpatronen.nl/mod-p.php?reg=otvet

Zie een vierkant 10cm x 10cm die op de laatste bladzijde van elk patroon getekend - dat is om de schaal van uitgeprinte patroon te controleren. ADVIES: print eerst de laatste pagina uit om zeker te zijn of de printerinstellingen correct zijn.


STOFADVIES: natuurlijke of gemengde mantelstof van twee passende of contrasterende kleuren. 


JE HEBT VERDER NODIG: vlieseliene; voeringstof; schoudervullingen; 2x ritsen voor de zakjes; een deelbare rits. 


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.


NADEN EN ZOMEN: onderkant van de jacket en de mouw – 3,5cm; overige naden - 1,0cm.


LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).


BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!


KNIPPEN:

Basisstof 1:

1. middenachterpand – 2x

2. zijachterpand - 2x

3. middenvoorpand - 2x

4. Onderzijvoorpand – 2x

5. Ondermouw – 2x

6. Bovenmouw – 2x

7. Voorpandbeleg - 2x

8. Achterpandbeleg - 1x


Basisstof 2:

1. Achterpas - 1x

2. Bovenzijvoorpand – 2x

VOERING:

1. middenachterpand – 2x

2. zijachterpand - 2x

3. Achterpas - 1x

4. Voorpand voering - 2x

5. Ondermouw – 2x

6. Bovenmouw – 2x

7. Zakdeel groot - 2x

8. Zakdeel klein - 2x


VLIESELINE:  

1. Middenvoorpand - 2x

2. Voorpandbeleg - 2x

3. Achterpandbeleg - 1x


BELANGRIJK: voor de voering van achterpas gebruik patroon van de basisstof, uitsluitend de breedte van het achterpandbeleg.


WERKBESCHRIJVING:

1. De delen met vlieseline verstevigen. 

Alsmede de zoomranden van de jacket en de mouwen met vlieseliene strook verstevigen.


2. Verticale deelnaden van het achterpand stikken, de naden naar midden toe strijken. Middenachternaad stikken, open strijken. Het achterpand en achterpas aan elkaar stikken, de naden naar boven toe strijken. Verder als een detail bewerken.


3. Het boven- en onderzijvoorpand aan elkaar stikken, de naden naar boven toe strijken. Verder als een detail bewerken.


4. LET OP: heb je geen of weinig ervaring met zakjes met rits te maken, maak het eerst van een oefenstof! 

De plaats van de zakingang aangeven. De zakingang doorknippen. 1,0-1,5cm van de uiteinden van de zakingang schuine knipjes maken. Door deze opening de naadtoeslag naar de verkeerde kant vouwen, persen. De rits onder de zakingang leggen zodra de tandjes van je rits zichtbaar waren en op dezelfde afstand van links en rechts zijn. Afspelden of vastrijgen. Leg eerst de kleine zakdeel onder de rits op de verkeerde kant van je jacket aan de ritsband die dichterbij aan de middenvoor is. Afspelden of vastrijgen. Op de goede kant smal opstikken (in een keer met ingeslagen naadtoeslag). Keer het opzij zodra je de grote zakdeel op dezelfde manier op de andere ritsband kan bevestigen en op de goede kant opstikken. 

Zadelen van binnen op elkaar stikken. Op de goede kant de korte zijnaden van je zakingang smal stikken.


5. Linker voorpand bewerken: het midden- en zijvoorpand aan elkaar stikken - alsmede de linker deel van je deelbare rits daar tussen bevestigen en in een keer stikken. Verder als een detail bewerken. 

Op de goede kant van het zijpand op 0,5-0,7cm afstand van deelnaad waarop de rits was bevestigd een sierstiksel leggen (de naadtoeslag en de ritsband mee stikken).

Rechter voorpand bewerken: verticale deelnaad van het rechter voorpand stikken, de naadtoeslag open persen. Verder als een detail bewerken.


6. De schouder- en zijnaden stikken, open persen.

De middenachter van de kraag stikken, open persen. De aangetekende kraag aan de halsrand stikken (de naadtoeslag in de hoekje netjes inknippen). De rondingen van d naadtoeslag netjes inknippen, de naadtoeslag open strijken.


7. De schoudernaden van het beleg stikken, open strijken. Verder als een detail bewerken.

De middenachter van de kraag van het beleg stikken, open persen. De aangetekende kraag aan de halsrand van het beleg stikken (de naadtoeslag in de hoekje netjes inknippen). De rondingen van d naadtoeslag netjes inknippen, de naadtoeslag open strijken.


8. Het beleg en de mantel met de goede kant op elkaar leggen, afspelden of vastrijgen; rondom de voorpandbeleg naad en de stander stikken - alsmede de rechter deel van een deelbare rits in de rechter voorpandnaad bevestigen.  De hoekjes netjes schuin afknippen. Het beleg keren, omstrijken.

Op de goede kant van de mantel rondom het voorpand en de kraag op 0,5-0,7cm afstand een sierstiksel leggen (de naadtoeslag mee stikken).


9. De achternaad van de mouw stikken, openstrijken. De mouwzoom naar binnen omstrijken. De voornaad van de mouw stikken, openstrijken. 

De mouw volgens markering zetten. De schouders met de vullingen verstevigen.


10. De naden van de voering stikken, een opening in de rechter voorste mouwnaad vrij laten, de mouwen inzetten. 


11. De voering aan het beleg stikken, de naden naar voering toe strijken. De naadtoeslag van de kraag op het achterpand en achterpandbeleg van binnen aan elkaar met de hand vastzetten. De onderkant van het voorpandbeleg aan het voorpand stikken. De hoekjes van de naad netjes schuin afknippen. De zoom van mantel naar binnen omstrijken. De voering aan de zoom en de mouwzoom stikken. De jas door de opening in de mouw keren. De opening in de mouwvoering dichtmaken.