4871 LANGE JAS MET CAPUCHON


Voordat u het patroon uit gaat printen, lees alstublieft het meest gestelde vragen hier: http://maatpatronen.nl/mod-p.php?reg=otvet

Zie een vierkant 10cm x 10cm die op de laatste bladzijde van elk patroon getekend - dat is om de schaal van uitgeprinte patroon te controleren. ADVIES: print eerst de laatste pagina uit om zeker te zijn of de printerinstellingen correct zijn.

STOFADVIES: natuurlijke of gemengde jassenstof. 


JE HEBT VERDER NODIG: voeringstof; vlieseline; 4-luvers; 2-knopen; veter; 4-veterstoppers; 4-vetereinden.


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.


NADEN EN ZOMEN: zoom - 4,0cm; mouwzoom - 3,0cm; overige naden - 1,0cm.


LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT(vergeet dubbele en symmetrische delen niet).


BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!


KNIPPEN:

Basisstof:

1. Achterpand - 2x

2. Voorpand - 2x 

3. Bovenmouw - 2x

4. Ondermouw - 2x

5. Voorpandbeleg – 2x

6. Achterpas - 1x

7. Voorpas - 2x

8. Achterpandbeleg - 1x

9. Klep - 4x

10. Inkijken - 2x

11. Tunnel - 1x

12. Middenpand van de capuchon - 1x

13. Capuchon - 2x

14. Capuchonbeleg - 1x

15. Sluitbies- 1x

16. Paatje - 2x


VOERING:

1. Zakdeel groot - 2x

2. Zakdeel klein - 2x

3. Voorpand - 2x

4. achterpand - 2x

5. Bovenmouw - 2x

6. Ondermouw - 2x

7. Middenpand van de capuchon - 1x

8. Capuchon - 2x


Vlieseline:

1. Sluitbies - 1x

2. Voorpandbeleg - 2x

3. Achterpandbeleg -1x

4. Klep - 2x

5. Capuchonbeleg - 1x

6. Paatje - 2x


WERKBESCHRIJVING:

1. De delen met vlieseline verstevigen. Alsmede de naadtoeslag van de mouwgat, zoom & de mouwzoom.


2. Middenachternaad vanaf de halsrand tot de markering stikken, openstrijken. verder als een detail bewerken. De achterpas aan het achterpand stikken. De horizontale plooi op de achterpas volgens markering vouwen, doorstikken. Verder als een detail bewerken.

De voorpas aan het voorpand stikken. De horizontale plooi op de voorpas volgens markering vouwen, doorstikken. Verder als een detail bewerken.


3. Details van de kleppen met de goede kant op elkaar leggen. buitenrand stikken. De rondingen van de naad netjes inknippen, hoekjes van de naadtoeslag netjes schuin afknippen, de kleppen keren, omstrijken. Op afstaand van 0,5cm van de rand een decoratieve stiksel maken. 


LET OP! Heeft u weinig of geen ervaring met gepassepoileerde zak met klep te maken, maak dan een apart voorbeeld op een oefenstof. 


De markering van de zakken op het voorpand aangeven en van binnen met vlieseline strook verstevigen (H-lijn op de plaats waar de zak komt te zitten). LET OP: de breedte van de paspel moet dezelfde breedte als de klep zijn.

Leg de klep met de open naad naar beneden tegen de bovenkant van H-lijn. Stik de klep op de aangegeven paspellijn. Begin en eindig je stiksel precies bij de verticale lijnen van de H-lijn.

Leg de grote zakdeel met de goede kant aan de klep op dezelfde manier tegen de bovenkant van H-lijn. Stik de grote zakdeel op de aangegeven paspellijn. Begin en eindig je stiksel precies bij de verticale lijnen van de H-lijn.

Leg de kleine zakdeel met de goede kant op de goede kant van de stof tegen de onderste H-lijn van je markering vast. Stik de kleine zakdeel op de aangegeven paspellijn. Begin en eindig je stiksel precies bij de verticale lijnen van de H-lijn.

Controleer aan de achterkant of de stiklijnen precies evenwijdig lopen. Knip de stof aan de achterkant tussen de twee lijnen in tot 2,0cm voor het einde van de stiksels en vanaf hierprecies naar de hoekjes. Houdt daarbij de lampjes en de klep aan de achterkanten je vingers opzij om inknippen te voorkomen. Keer de zakdelen van de voering door de opening naar achteren, de naad van de klep moet omhoog liggen en pers de naden plaat. Vouw het vandaan de zijkanten om zodat je de kleine driehoekjes die naar binnen zijn gevouwen ziet en stik deze stevig vast, zord dat dit naadje onder de klep valt. De zakdelen aan elkaar stikken, de naad afwerken.


4. De schouder- en zijnaden stikken, openstrijken.

De naadtoeslag van de korte zijnaden van de tunnel twee keer 0,5cm ingeslagen doorstikken. De naadtoeslag van twee lange zijnaden 1,0cm naar binnen omstrijken. De tunnel aan de verkeerde kant van de mantel volgens markering door twee lange kanten smal opstikken. Luvers volgens markering bevestigen.


5. De paatje door de lengte met de goede kant naar binnen vouwen, rondom een lange naad en de hoekje  stikken. Hoekjes van de naadtoeslag netjes schuin afknippen, keren, omstrijken. Op de goede kant op 0,5cm afstand van de rand een decoratieve stiksel maken.

De paatje volgens de markering aan achterste mouwnaad zetten, afspelden of vastrijgen. De achternaad van de mouw stikken en openstrijken. De onderrand van de mouw naar binnen omstrijken. De voornaad van de mouw stikken en openstrijken. De mouwen volgens de markering inzetten. 


6. De zijdelen van de capuchon aan het middenpand van de capuchon stikken, de naden afwerken, naar midden toe strijken. Op de goede kant van de middelste deel een sierstiksel op 0,5cm afstand van de naad leggen. Luvers volgens markering bevestigen. De capuchon aan de halsrand zetten.


7. De schoudernaden van het beleg stikken, openstrijken. De naden van de capuchon voering stikken, naar midden toe strijken. Het capuchoonbeleg aan de voering van de capuchon stikken, de naadtoeslag naar het beleg omstrijken. Verder als een detail bewerken. De voering van de capuchon aan het kabeleg stikken.


8. Het voorpandbeleg met capuchon en de jas met de goede kant aan elkaar leggen, doorstikken (op het voorpand je deelbare rits bevestigen). Het beleg keren, omstrijken. Op de bovenrand van de capuchon stikken om de tunnel voor de veter te creëren. De veter  door de tunnel van de capuchon rijgen. 


9. De naden  van de voering stikken, een opening in de rechter voorste mouwnaad vrij laten, de mouwen inzetten.

De voering en de jas met de goede kant op elkaar leggen, en langs halsrand, voor- en achterpandbeleg, de splitopening & onderkant stikken. De voering op  de onderkant van de mouw vaststikken. 

De jas door de opening in de mouw keren, de taillenaden van de jacket en de voering aan elkaar vastzetten. De opening in de mouwvoering dichtmaken.


10. Op de zoom & de mouwzoom op 2,0cm afstaand van de rand een decoratieve stiksel maken.


12. De sluitbies door de lengte met de goede kant naar binnen vouwen, korte naden stikken. Hoekjes van de naadtoeslag netjes schuin afknippen, keren, omstrijken. Op de goede kant op 0,5cm afstand van de rand een decoratieve stiksel maken. De sluitbies volgens markering op het voorpand leggen, opstikken.


13. Veter in de tunnel rijgen. De veterstoppers & de vetereinden bevestigen.


14. De paatjes met de knopen aan de mouw vastzetten.