4954 KORTE DAMESMANTEL MET SCHUIN RITSSLUITING 

Voordat u het patroon uit gaat printen, lees alstublieft het meest gestelde vragen hier: http://maatpatronen.nl/mod-p.php?reg=otvet

Zie een vierkant 10cm x 10cm die op de laatste bladzijde van elk patroon getekend - dat is om de schaal van uitgeprinte patroon te controleren. ADVIES: print eerst de laatste pagina uit om zeker te zijn of de printerinstellingen correct zijn.


STOFADVIES: natuurlijke of gemengde mantelstof van twee passende of contrasterende kleuren. Als tweede stof kan je een skai leer gebruiken - houd dan rekening met bewerking van kunstleer.


JE HEBT VERDER NODIG: vlieseliene; voeringstof; 2x ritsen voor de zakjes; een deelbare rits. 


ALS DE PATROONDELEN DUBBELE RANDEN HEBBEN, ZIJN ALLE NADEN EN ZOMEN IN HET PATROON VERWERKT, 

IN GEVAL VAN ENKELE RANDEN ZIJN DE NADEN EN DE ZOMEN NIET INBEGREPEN.


NADEN EN ZOMEN: onderkant van de jacket en de mouw – 4,0cm; overige naden - 1,0cm.


LET OP! ALS EERSTE,PRINT DE PAPIEREN PATROONDELEN UIT EN LEG DEZE OP DE STOF (de stofbreedte tussen 90 cm en 150 cm)OM TE BEPALEN HOEVEEL STOF JE NODIG HEBT (vergeet dubbele en symmetrische delen niet).


BIJ HET AAN ELKAAR NAAIEN VAN DE DELEN LET OP DE INZETTEKENS - HOUD DE INZETTEKENS OP ELKAAR!


KNIPPEN:

Basisstof 1:

1. achterpand – 2x

2. zijachterpand - 2x

3. voorpand rechts - 1x

4. middenvoorpand  links– 1x

5. zijvoorpand  links– 1x

6. kraag - 4x

7. voorpandbeleg - 2x

8. Bovenmouw – 2x

9. Ondermouw – 2x

10. Achterpandbeleg - 1x

11. grote zakdeel - 2x


Basisstof 2:

1. boordje - 4x

2. paspel – 4x

VLIESELINE:

1. voorpand rechts - 1x

2. middenvoorpand  links– 1x

3. zijvoorpand  links– 1x

4. kraag - 2x

5. voorpandbeleg - 2x

6. Achterpandbeleg - 1x

7. boordje - 2x

8. paspel – 4x


VOERING:  

1. achterpand – 2x

2. zijachterpand - 2x

3. voorpand - 2x

4. Bovenmouw – 2x

5. Ondermouw – 2x

6. zakdeel - 2X


WERKBESCHRIJVING:


1. De delen met vlieseline verstevigen. 

Alsmede de zoomranden van de jacket en de mouwen met vlieseline strook verstevigen.

Verticale deelnaden van het achterpand stikken, de naden naar midden toe strijken. Middenachternaad stikken, open strijken. Verder als een detail bewerken.


2. Coupnaad van het rechter voorpand stikken, naar boven toe persen. 

Verticale deelnaad van het linker voorpand stikken - alsmede daar tussen de linker deel van je deelbare rits volgens markering bevestigen en in een keer stikken. De naadtoeslag open strijken.


3. LET OP: heb je geen of weinig ervaring met zakjes met rits te maken, maak het eerst van een oefenstof! 

De plaats van de zakingang als H-lijn aangeven. De zakingang op de verkeerde kant net vlieseline strook verstevigen.  

De paspels in de lengte met de verkeerde kant naar binnen vouwen en platstrijken. Parallel lange lijn van zakingang op tijde kanten twee hulplijnen aangeven. De paspels aan het voorpand langs de onderste en bovenste markeerlijn van de zak vastnaaien. Het stiksel eindigt bij de korte markeerlijnen van de zak. Mer je werk om en controleer op de verkeerde kant je stiksels.

De zakingang doorknippen. 1,0-1,5cm van de uiteinden van de zakingang schuine knipjes (netjes tot 0,1cm van de hoekjes) maken. 

Door deze opening de naadtoeslag naar de verkeerde kant vouwen, persen. De hoekje op de verkeerde kant aan de paspels opstikken. 

De rits onder de zakingang leggen, vastrijgen. 

Leg eerst de kleine zakdeel onder de rits op de verkeerde kant van je jacket aan de ritsband die dichterbij aan de middenvoor is. Afspelden of vastrijgen. Op de goede kant smal opstikken (in een keer met ingeslagen naadtoeslag). Keer het opzij zodra je de grote zakdeel op dezelfde manier op de andere ritsband kan bevestigen en op de goede kant opstikken. 

Zadelen van binnen op elkaar stikken. Op de goede kant de korte zijnaden van je zakingang smal stikken.


4. De schouderaden stikken, open persen.


5. De achternaad van de bovenste en onderste deel van de kraag stikken, naadtoeslag open persen. Onderste deel van de kraag aan de halsrand van de jacket volgens markering stikken. De rondingen van de naadtoeslag netjes inknippen, de naadtoeslag open persen.


6. De buiten deel van de boordje aan het voorpand volgens markering stikken, de naadtoeslag naar bordje toe strijken. Verder als een detail bewerken.


7. De schoudernaden van het beleg stikken, open strijken. Verder als een detail bewerken.

De bovenste deel van de kraag aan de halsrand van het beleg stikken. De rondingen van de naadtoeslag netjes inknippen, de naadtoeslag open persen. 

De binnenste deel van de boordje aan het voorpandbeleg volgens markering stikken, de naadtoeslag naar bordje toe strijken. Verder als een detail bewerken.


8. De rechter deel van je deelbare rits aan het rechter voorpand volgens markering stikken.

Het voorpandbeleg en het voorpand met de goede kant aan elkaar leggen en langs de onderste hoekje, voorpand en de kraag stikken. 

De rondingen van de naadtoeslag netjes inknippen, de hoekjes netjes schuin afknippen; het beleg keren, persen.  

Op de goede kant op 0,5-0,7cm van de rand een decoratieve stiksel leggen.


9. De elleboognaad van de mouw stikken, open persen, de zoom van de mouw naar binnen omstrijken. De onderste mouwnaden stikken, open persen. De mouwen volgens de markering inzetten.


10. De naden van de voering stikken, een opening in de rechter mouwnaad vrij laten, de mouwen inzetten. 


11. De voering aan het beleg stikken, de naden naar voering toe strijken. De naadtoeslag van de kraag op het achterpand en achterpandbeleg van binnen aan elkaar met de hand vastzetten. De onderkant van het voorpandbeleg aan het voorpand stikken. De hoekjes van de naad netjes schuin afknippen. De zoom van mantel naar binnen omstrijken. De voering aan de zoom en de mouwzoom stikken. 12. De naadtoeslag van de bovenste en onderste kraag aan elkaar met I&Y steek met de hand vastzetten.

De jas door de opening in de mouw keren. De opening in de mouwvoering dichtmaken.